Senk skuldrene – lite av køer og kaos på ferie-flyplassen

Det tok rundt en halv time fra ankomst til Palma på Mallorca til flysamrt24 var ute i ankomsthallen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De neste dagene kommer tusenvis av nordmenn til å sette kursen for den klare Syden-favoritten denne sommeren, Mallorca. Men velger du flyreise med mellomlanding i «feil» land, kan du fort være ille ute.

De som reiser direkte fra Norge skal ikke behøve å frykte flyplasskaos og køer når de lander på flyplassen i Palma. Det som blir en av de travleste flyplassene i Europa denne sommeren demper overfor flysmart24 inntrykket av kaos og krise.

Avisene på Mallorca har kunnet fortelle mange historier om køer og lang ventetid på lufthavnen den senere tid.

Selv om det er ventet stor trafikk de nærmeste dagene, vil de som kommer fra andre Schengen-land som for eksempel Norge kunne reise inn til Mallorca uten å risikere å møte noe kømareritt, følge det spanske flyplasselskapet Aena.

Gjennom på 10 min.

Det samme når de skal reise fra den populære ferieøya når ferien er slutt:

– Når det gjelder sikkerhetskontrollen passerer 95 prosent av passasjerene på mindre enn 10 minutter, forteller Marian Colmillo i kommunikasjonsstaben ved flyplassen i Palma til flysmart24.

Hun sier at bare på helt bestemte tidspunkter, når passasjerene til mange fly kommer samtidig til flyplassen, kan det oppstå sporadiske køer. Men heller ikke dette er det noe å bli skremt av, sier hun:

Varslet kaos

– De overstiger ikke i noe tilfelle 10 minutters venting, forteller Colmillo.

Avisene på Mallorca har den senere tid varslet om kaos ved ankomst og avgang på flyplassen både i Palma og andre flyplasser i landet.

Problemene har imidlertid vært knyttet til britiske turister, som kommer fra et land som hverken er EU-medlem eller med i Schengen. Derfor skal disse passasjerene gjennom passkontroll.

Det vil også gjelde nordmenn som har valgt å reise til den populære ferieøya via en flyplass i Storbritannia. De må stille i den samme køen for å bli sjekket inn i landet.

Har klaget

Det tar tid, og derfor har britene klaget høylytt over situasjonen og avisene forteller historier om mange som har måttet vente i mange timer på å slippe inn i landet.

Slik er det ikke med direktereisende fra Norge og fra andre land innenfor Schengen, og som er med i EU/EØS.

Det fikk flysmart24 erfare da vi for noen dager siden reiste inn og ut av flyplassen på Palma.

Flyr-flyet landet sammen med flere andre stappfulle fly fra bl.a. Tyskland og Nederland og det ble raskt folksomt og trangt i bagasjehallen.

Trafikken fløt jevnt

Likevel fløt trafikken jevnt og raskt, og det var absolutt ingen tegn til kødannelser noe sted i den tiden flysmart24 sto der for å observere situasjonen.

Heller ingen ventetid på taxi. Vi fikk drosje straks vi var utenfor terminalen, og befant oss inne i Palma bare et par ti-minutter senere. Bare husk å ta med munnbind hvis du skal bruke taxi eller buss, der er det påbudt.

Flere fly fra bl.a. Tyskland landet samtidig som Flyr-flyet fra Oslo. Det ble folksomt i bagasjehallen, men ingen kø ut av flyplassen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den samme effektive reisen opplevde vi på returen noen dager senere.

Det var normalt stor trafikk på morgenen, men likevel skled passasjerene gjennom sikkerhetskontrollen i raskt tempo.

Det var mange sluser åpne, og det virket som om flyplassen hadde god kontroll over passasjerflyten. Myndige sikkerhetsfolk dirigerte de reisende i de til enhver tid korteste køene.

PS: For å bedre situasjonen for britene har turistnæringen har krevd og fått satt inn ekstra polititjenestemenn ekstra for å unngå at problemene skal vare også inn i høysesongen.