FHI: Gir råd etter nye smitteutbrudd i flere feriefavoritter

Smittetallene øker i mange land nå. Gjør det ferieturen til Sør-Europa mer usikker? Foto: Knut-Erik Mikalsen

I det vi har lagt opp til en sommerferie uten smittevern-tiltak og fjernede reiserestriksjoner på feriemålene, dukker det opp en ny covid-19 variant som sprer seg raskt i store deler av Europa.

Det er den nye varianten, kalt BA.5, som nå får økt oppmerksomhet i flere land, blant dem flere som er feriefavoritter for nordmenn.

Den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC ber nå landene i Europa om å følge nøye med på smitteutviklingen og antall sykehusinnleggelser.

Smittede og døde

Spørsmålet er om det plutselig nå har blitt usikkert for nordmenn igjen å reise på ferietur til det sørlige Europa?

Fokuset på covid-19 situasjonen i Europa har forsvunnet i takt med økende vaksinering og opphevelse av grensekontroller.

Likevel har mange populære ferieland nokså høye smittetall som for eksempel Hellas som torsdag rapporterer om 9 200 nye smittetilfeller og 18 dødsfall.

I Portugal har smitten økt kraftig den senere tiden, mens den nye varianten ifølge den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC utgjorde 10 prosent av smittetilfellene som ble oppdaget i Spania i begynnelsen av juni.

Ikke så stor

ECDC skriver at det kan ventes en økning i antall covid-19 tilfeller i hele EU/EØS de kommende ukene. Organisasjonen anser ikke at BA.5-varianten øker farlighetsgraden ved smitte.

Den melder likevel om økende tilfeller i land som Østerrike, Belgia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Irland, Italia, Nederland og Sverige.

Overlege Preben Aavitsland i FHI avdramatiserer overfor flysmart24 oppblomstringen som skjer i noen land nå.

– Det er særlig Portugal som har hatt en bølge som følge av omikron BA.5, men den har ikke vært så stor som vinterbølgen. Vi regner med økning av epidemien over hele Europa de kommende ukene, men neppe mer enn under vinterbølgen. Risikoen vil altså være mindre enn den vi hadde her hjemme i vinter, sier Aavitsland.

FHIs råd

For å sette dette i en sammenheng, sier han:

– Vi jo alle levd gjennom en enorm bølge i Norge denne vinteren uten at de fleste av oss tok noen særlige forholdsregler, sier Aavitsland.

Han vil likevel gi følgende råd til nordmenn som legger av gårde på sommerferie til landene langs Middelhavet den kommende tiden:

– Vi oppfordrer folk til å ta de anbefalte vaksinene, tegne reiseforsikring og følge rådene lokalt, sier han.

Tre land krever korona-sertifikat

Økt vaksinegrad i egen befolkning og hos besøkende fra andre land har fått de fleste nasjoner til å fjerne smittekontrollen ved innreise.

Som flysmart24 har meldt har for eksempel kravet til å vise gyldig korona-sertifikat forsvunnet fra de fleste flyplasser rundt om i Europa.

Aavitsland minner imidlertid om at det fins unntak:

– Det er nå bare Portugal, Frankrike og Malta i Europa som krever koronasertifikat eller tilsvarende ved innreise, sier han.