Flykonflikten utvidet: Ber folk møte opp som normalt

Selv om flykonflikten er utvidet, vil det meste av flytrafikken gå som normalt inntil videre. Folk blir bedt om å møte opp som vanlig. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Flykonflikten er kraftig utvidet fra i dag, etter som alle 450 flyteknikere nå enten er i streik eller er omfattet av arbeidsgivernes lockout. Konflikten kan imidlertid bli avsluttet allerede i dag.

At alle medlemmer av Norsk Flytekniker Organisasjon nå er omfattet av konflikten, betyr at nye feil på flyene ikke vil bli rettet: Det vil igjen føre til at stadig flere fly hos SAS, Norwegian og Widerøe vil bli stående på bakken.

Flyselskapene satser på å fly det programmet som er mulig, så lenge som mulig.

Vil få konsekvenser

– Foreløpig har vi ingen kanselleringer i dag som er knytte til streiken, så vi ber alle passasjerer møte opp som normalt. Vi tar direkte kontakt med passasjerene hvis deres flyvning blir berørt, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen i Norwegian til flysmart24 søndag morgen. 

Hun advarer imidlertid mot at situasjonen kan bli en annen etter hvert som virkningene viser seg av den utvidede konflikten:

Flere avlyste avganger

– Vi gjør alt vi kan for å minimere konsekvensene for våre passasjerer, men dette vil selvsagt få konsekvenser for vår drift på sikt, sier hun.

Hos Widerøe er situasjonen den at all kortbanetrafikk er avlyst, og at det kun er avganger mellom de store byene som vil fortsette så lenge dette er mulig.

Hos SAS er det i dag, søndag, flere avganger som står oppført som kansellerte, blant disse flere typiske ferieruter. Om det er teknikerkonflikten som er årsak, er uklart.

Blant annet gjelder dette avgang fra Oslo til Palma på Mallorca klokken 06.45, det gjelder avgang fra Gardermoen til Gazipasa/Alanya klokken 06.50 og Oslo – Reykjavik klokken 10.45.

Berørte blir kontaktet

Dessuten Oslo – Kreta/Chania klokken 14.45, og Oslo – Malaga klokken 16.30. I tillegg er mange avganger mellom København og Bergen innstilt.

Alle som har flyvinger som blir berørt av konflikten, blir tatt kontakt med av selskapene.

På Avinors hjemmeside ligger det også ute en beskjed om at dersom det blir endringer i oppsatt rutetid eller kansellerte flygninger som følge av konflikten mellom NFO og NHO luftfart, ber Avinor de reisende forholde seg til informasjon fra sitt flyselskap.

Kan bli avsluttet raskt

Selv om ruteflytrafikken etter hvert blir hardere rammet, er det likevel situasjonen i ambulansefly-tjenesten som kommer til å avgjøre hvor lenge konflikten vil vare.

NHO Luftfart har tatt Norsk Flytekniker Organisasjons medlemmer som jobber med ambulanseflyene ut i lockout.

Når dette fører til at flere ambulansefly blir stående på bakken og når situasjonen blir slik at helsemyndighetene vurderer at liv og helse står i fare, vil regjeringen kunne gripe inn med tvungen lønnsnemnd. Da avslutter partene konflikten.

Dette vil trolig skje allerede i dag, søndag.

PS: Flyselskapene Flyr og Norse Atlantic Airways er ikke omfattet av konflikten.