Konkurrent smeller til når Norse starter nye ruter

Norse Atlantic-flyene er i gang på sine USA-ruter fra Oslo. Nå venter også London og Berlin. Fra London blir konkurransen tøff for nordmennene. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det nye norske lavprisselskapet Norse Atlantic Airways kaster seg inn i USA-konkurransen med nye ruter fra London i august. Det blir møtt med et kraftig svar fra en konkurrent som dobler sin innsats fra samme flyplass som Norse.

Etter at flyvingene til USA fra Oslo kom i gang i midten av juni, skal Nose om noen uker øke satsingen med en daglig rute fra London til New York.

Da kommer nordmennene inn i en langt tøffere konkurransesituasjon enn på Oslo Lufthavn.

Norse blir slett ikke alene om å fly ruten fra Gatwick til JFK. Det er to andre og store konkurrenter, og det på akkurat samme strekning.

Tar av etter tur

Det er britenes eget selskap, flygiganten British Airways og det amerikanske lavprisselskapet JetBlue som flyr den samme ruten daglig fra London Gatwick som Norse skal inn på.

Det en den ene av disse, JetBlue, som har besluttet å gire opp enda mer fra samme flyplass som Norse. Det skal ikke bare fly én gang daglig på samme rute som Norse, men setter inn en avgang nummer to daglig.

Dermed er man oppe i fire daglige avganger fra og til samme flyplass.

British Airways har hatt det travelt med å gjenåpne sin rute. Det skjedde så sent som for bare noen uker siden. JetBlue kom inn på denne ruten så sent som i september i fjor.

Denne intense konkurransen bekymrer ikke Norse Atlantic:

Britisk flylisens

– Konkurranse er vi absolutt forberedt på og vi skal alltid tidlig gode priser på direkteflygninger mellom Europa og USA, sier avtroppende kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker Nielsen i Norse til flysmart24.

Norse har søkt om britisk flylisens, en såkalt AOC. Selskapet regner med at den er på plass om ikke lenge.

Derfor velger selskapet å starte London-ruten på Gardermoen, for så å opprette en midlertidig løsning der flyet mellomlander på Gatwick før ferden går over Atlanteren. Denne avgangen vil komme i tillegg til non stop-avgangen fra Oslo til New York.

Nyte ruteplaner

Ifølge informasjon i bl.a The Points Guy har Norse nå klare planer for sin London-sasting:

Selskapet skal betjene både Fort Lauderdale Hollywood International Airport (FLL) og Orlando International Airport (MCO) fra Gatwick, som fra Oslo.

Dessuten planlegger de å legge ruter til Ontario International Airport øst for Los Angeles, San Francisco International Airport (SFO), Chicago-Rockford International Airport (RFD) og Baltimore/Washington International Airport (BWI), ifølge nettstedet.

Til USA via Oslo

Løsningen for London-avgangene fører ikke bare til at nordmenn i en periode kan fly langdistansefly til og fra London. Den gjør det også mulig for britene å fly på Norse Atlantics øvrige ruter til USA, da via Oslo.

Stewart Wingate, administrerende direktør på Gatwick Airport, er svært glad for at Norse har valgt å fly også fra London til USA:

– Vi er glad for å kunne ønske Norse Atlantic Airways velkommen til Gatwick. Det er alltid flott å se en ny hale på flyplassen. At det kommer et nytt flyselskap etter de to siste turbulente årene for bransjen, og tilby fantastiske langdistanseruter over Atlanterhavet, er spesielt spennende nyheter, sier Wingate i en uttalelse.

Bygger seg opp

Norse starter med flyvinger fra Oslo Lufthavn den 14. juni, og skal siden også fly fra Gardermoen til Los Angeles, Fort Lauderdale og Orlando i Florida.

Selskapet har helt fra starten også hatt en fast plan om å starte ruter til USA også fra London og Paris.

Den 12. august starter altså første rute fra London, mens oppstartsdato og første destinasjon fra den franske hovedstaden ennå ikke er fastsatt.

Fra Berlin starter Norse med ruter til New York og Los Angeles fra den 17. august.