Prissjokk på Syden-reiser: – Dette har jeg aldri sett før

Den som vil til Middelhavet i juli på ferietur, bør sjekke pakkereiser før de kjøper flybillett. Det kan det være tusener å spare på. Foto: Shutterstock

De ekstreme prisene på flybilletter fremover gjør at det i svært mange tilfeller er langt billigere å kjøpe en pakke med fly og hotell, enn å satse på å kjøpe bare flybilletten. Folk kan spare tusenvis av kroner på å velge riktig.

Både Norwegian, SAS og Flyr har sendt prisene til det sørlige Europa til himmels i tiden fremover, der enkeltbilletter til Syden nå prises til opptil 7 500 kroner – en vei! Da må man også betale ekstra for bagasje og sete.

Samtidig er det mulig å finne charter- og pakketurer som ikke koster mer enn 3 000 – 4 000 kroner for en hel uke, og da er både fly og hotell inkludert.

Dette er hans anbefaling

Terje Berge er kommersiell direktør i Finn Reise, og sier at de som planlegger kjøp av feriereiser nå, kan spare tusenvis av kroner på å gjøre et enkelt fotarbeid:

– Min klare anbefaling er å sjekke både pakke- og flypriser før man tar en avgjørelse. Det at det er så mange billige pakke- og charterturer ledige på dette tidspunktet av sommerferien er noe jeg aldri har sett før, sier Berge til flysmart24.

Den uvanlige situasjonen har skjedd etter at billettprisene med fly ble sendt opp under taket allerede før påske. Flyselskapene var i den tro at kundene skulle hamstre billetter uansett pris for sommeren, fordi vi var utsultet på ferieopplevelser ved Middelhavet etter to år med reisestopp.

Måtte jekke ned

Det gjorde mange, men slett ikke alle. Derfor måtte for eksempel Norwegian justere ned prisbildet betydelig i enkelte tilfeller kort tid etterpå, slik flysmart24 kunne fortelle i slutten av mai.

Så, godt hjulpet av stort mediefokus på flytrøbbel og streikefare, har prisene blitt jekket opp igjen og er nå i mange tilfeller enda høyere enn de var før påske.

Det har eksempelvis fått det utslaget at en én veis billett fra Oslo til Antalya i Tyrkia med lavprisselskapet Norwegian i juli er priset til opp til 7 500 kr. Da er heller ikke bagasje eller setereservasjon inkludert.

Fly – og hotell

Palma på Mallorca med Norwegian i juli koster opptil 5 300 kroner én vei, med bagasje. Det samme til Kreta, Faro i Portugal, Burgas i Bulgaria og Pula i Kroatia.

SAS skal ha opptil 6 479 kr. for en billett til Kreta i juli, og 4 600 kr for en billett til Palma der også bagasje er inkludert.

Samtidig vrimler det av pakkereiser fra 3 000 til 4 000 kroner som inkluderer både fly og hotell, og som er tilgjengelig midt i høysesongen. En absurd og utenkelig situasjon i et normalt år.

Man kan for eksempel fortsatt kjøpe en reise den mest hektiske ferietiden i juli hos TUI til Alanya, bo på 4-sternes hotellet Grand Okan og med fly inkludert, for 4 954 kroner.

Samtidig sender Ving deg til Makarska i Kroata, på 3-stjernes hotell Viky, for bare 2 795 kr for en uke, med fly og hotell.

Apollo skal ha 2 985 kr for en uke på Peloponnes, hotel Pierides (3 stjerner), også det inkludert fly.

Vrimler av billigturer

Dette er bare noen meget få eksempler flysmart24 har funnet av lave priser på Syden-turer, og som hos pallereise-selskapene trumfer prisen for flybilletter fullstendig:

Berge sier forholdene er unormale på feriefronten dette året:

– Det er helt uvanlig at man rett før skoleferien kan finne så rimelige charterpakker til Syden i skoleferien. Det henger sammen med at mange bestiller veldig nærme avreise. Det har aldri lønt seg før, men denne sommeren ser det ut som det var det riktige å være tålmodig, sier Berge.

Vanskelig å selge

Finn-toppen sier at fordi flysituasjonen kan være noe uklar, er det hans råd å satse på et sikkert kort hvis man frykter problemer:

«Sjekk både pakke- og flypriser før du kjøper feriereisen»

Terje Berge. Foto: Finn.no

– Da anbefaler jeg charter ettersom det er direkte-fly. Da slipper å usikkerheten som en mellomlanding kan medføre, sier Berge.

Han innrømmer at det ikke er mange nå som kjøper enveis flybilletter for 6 000 – 7 000 kr.:

– Nei, det blir vanskelig å selge de dyre billettene. Likevel ser vi at mange har spart opp penger og er ikke redd for å bruke dem. Nå skal vi til utlandet hvis det går an, sier Berge.