SAS-streiken er slutt – normal trafikk i løpet av et døgn

SAS-konflikten er over, og innen et døgn er det meste av normal rutetrafikk tatt opp igjen. Hele SAS-apparatet settes straks i sving for å få flyene opp i luften igjen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Streiken blant pilotene i SAS er slutt etter at flyverne nå har kommet frem til en ny avtale med selskapet. Dette melder SAS natt til tirsdag.

Det betyr at SAS er tilbake med normal rutetrafikk om litt over et døgn.

I meldingen fra SAS heter det at selskapet har forpliktet seg til å gjeninnsette 450 piloter med gradvis opptrapping til heltid frem til 2024. Dette har vært en viktig årsak til streiken.

Jobber på spreng

Det er tirsdag morgen hektisk aktivitet i hele SAS’ organisasjon for å komme i gang igjen med full drift.

De første flyene vil begynne å gå om noen timer. Ifølge direktør for samfunnskontakt i SAS, Knut Morten Johansen, vil det imidlertid ta litt tid å få hele apparatet i gang igjen etter en så lang konflikt.

– Bortsett fra en del enkeltruter og avganger, regner vi med at trafikken vil gå mer eller mindre som normalt i løpet av et døgns tid, sier Johansen til flysmart24.

Fly på bakken

At flyene snart er på vingene igjen betyr også at de mange strandede charter-passasjerene i utlandet kan bli hentet hjem igjen.

Konflikten blant pilotene i SAS Scandinavia er den lengste pilot-konflikten i SAS’ historie. Den forrige, i 2019, varte i en uke.

I den tiden konflikten nå har var har store deler av flyflåten stått på bakken. Nær 1000 piloter i Norge, Sverige og Danmark har vært i streik.

Mye skjer første natten

I tillegg har hundrevis av andre ansatte har vært permittert fordi halve ruteaktiviteten har vært innstilt som følge av streiken.

Johansen har erfaring med tidligere konflikter i selskapet og sier det er stor aktivitet i timene etter at en konflikt blir avblåst for å få den komplekse driften i gang igjen.

– Mye blir gjort den første natten, slik at deler av flyvirksomheten kommer i gang igjen ganske raskt. Den påfølgende dagen blir så en enda større del apparatet operativt og mer av rutetrafikken tatt opp igjen. Når det har gått et døgn eller litt til er så å si alle ruter i gang og aktiviteten oppe på det normale, sier Johansen.

Tilbake til normalen

Han tar forbehold om at det også denne gangen blir følge-konsekvenser av en så lang streik og at det derfor kan ta litt tid å få alle frekvenser på alle rutene tilbake der de var før konflikten.

– Men, heller ikke her vil det ta særlig lang tid før også alle avganger på alle rutene er tilbake. Det er tross alt en komplisert logistikk som har vært ute av drift i lang tid og som skal settes i gang igjen, sier Johansen.

Mens pilotene i «gamle SAS», SAS Scandinavia, har vært i streik har deres kolleger i to andre SAS-selskap, SAS Connect og SAS Link, jobbet som normalt.

Opprettelsen av disse to selskapene har vært en viktig årsak til den nå avsluttede konflikten.