Noe er forbudt å ta med hjem etter utenlandsturen

Fristende å ta med matvarer fra ferieturen. i utlandet Det er dog grenser for hva man kan med hjem, både i vekt og verdi. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De fleste er klar over kvoten når de returnerer hjem etter utenlandsoppholdet. De fleste tenker da på alkohol og tobakksvarer. Det fins også klare grenser for matvarer, med bot som resultat om man tar med mer enn tillatt. Noe er rett og slett forbudt.

Kvotene er rause, men alle som krysser grensen kan bli stoppet og kontrollert i tollkontroll.

Konsekvensen av overskridelse kommer an på hvor mye over det som er tillatt man har med seg. Fra land utenfor EU/EØS, som bl.a. Storbritannia, er det i tillegg strenge regler for privat import.

Inndra og bøtelegge

– Vi har myndighet til å inndra varene og skrive forenklet forelegg for en viss mengde over verdigrensen og kvoten. Hvis de har med såpass store mengder at vi ikke har lov til å skrive forenklet forelegg blir varene beslaglagt og det blir anmeldt til politiet, sier kommunikasjonsrådgiver Ina Therese Vistung Knutsen i Tolletaten til flysmart24.

Forelegget avgjøres botens størrelse av hvilke type varer det dreier seg om. For matvarer kan det bli opp til 6 500 kroner.

Skinken kan bli dyr

Det er slett ikke bare på svenskegrensen at nordmenn på vei hjem kan bli stanset og sjekket for innhold i bagasjen, og der det ikke bare er mengden alkohol og tobakk som blir undersøkt.

Også på flyplassene kan det samme skje, og også her er det mengden og type matvarer som kan bli undersøkt.

Den dyre og eksklusive skinken fra Spania eller Italia kan plutselig bli et toll-objekt. Noe mat er rett og slett forbudt å ta med inn i Norge, og vil bli beslaglagt uten videre.

Generelle regler

– Hvor mye matvarer folk som reiser kan ta med seg fra utlandet kommer an på hvor lenge de har vært utenfor Norge og alder på de reisende, sier Vistung Knutsen.

Hun forteller at følgende generelle regler gjelder for reise fra EU/EØS-land, og knytter seg til verdien at de matvarene man tar med seg hjem:

Hvis man har vært utenfor Norge i under 24 timer kan de ta med seg matvarer for 3 000 norske kroner per person over 12 år. Har de vært utenfor Norge i over 24 timer kan de ta med seg matvarer for 6 000 kroner.

Helt forbudt å ta med

– Dette er den totale mengden varer folk kan handle med seg fra i utlandet avgiftsfritt. Kvoten for tobakk og alkohol teller ikke på verdigrensen, presiserer Vistung Knutsen.

Vektbegrensningen er 10 kilo per person over 12 år, og gjelder for kjøtt-, melk-, ost- og meieriprodukter. Og har man kommet over de helt spesielle potetene på reisen og som man bare må ta med hjem for å servere i selskap, er regelen klar:

Det er rett og slett ikke tillatt:

– Potet er helt forbudt å ta med til Norge, sier Vistung Knudsen.

Obs for Storbritannia

Hun sier at reisende også må være klar over at reglene for privat import gjelder for EU/EØS-land.

– Land i Europa, som for eksempel Storbritannia som ikke er med i EU/EØS lenger, er ansett som et tredjeland og det er strenge restriksjoner på å ta med matvarer derifra, sier hun.

Her er det Mattilsynet som setter grensene og skriver at det er forbudt å ta med seg kjøtt, kjøttprodukter, melk og meieriprodukter til Norge og EU fra tredjestater.