Nordmenn må ha godkjennelse for å slippe inn i landet

Fra 2024 må besøkende til Storbritannia ha et gyldig ETA-bevis før de slipper inn i landet. Det vil også gjelde nordmenn. Foto: Heathrow Airport Ltd

De som har reist inn i USA er vel kjent med at de trenger en elektronisk godkjennelse før de får gå om bord på flyet til USA. Nå forbereder et av nordmenns favorittreisemål, Storbritannia, å innføre den samme ordningen.

Innreiseordningen til USA heter ESTA, mens den britiske varianten skal hete ETA – Electronic Travel Authorisation.

Det er meningen at denne ordningen skal komme i gang i løpet av 2024, ifølge opplysninger det britiske Innenriksdepartementet har liggende ute på sin hjemmeside.

Omfatter Norge

Der går det frem at Norge er blant de landene som kommer til å bli omfattet av ETA-ordningen, og som altså betyr at vi trenger en forhåndsgodkjenning før vi kan reise fritt inn i Storbritannia.

Ordningen kommer i stand fordi Storbritannia, som er utenfor EU og også Schengen, ønsker bedre kontroll med hvem de slipper inn i landet. Derfor ønsker britene en vurdering om de som får komme inn, utgjør noen risiko.

Derfor vil innreise til helgeturen til London eller fotballturen til Liverpool og Manchester bare kunne skje etter at man har sendt inn og fått godkjent innreise på ETA-ordningen.

Personlige spørsmål

Den skal ligne svært på ESTA-ordningen (Electronic System for Travel Authorization) som USA har hatt i et par tiår.

Hver person må søke individuelt, og svare på en rekke personlige spørsmål før man sender inn skjemaet, og får en rask godkjennelse hvis alt er ok.

Til USA koster denne tjenesten nå 21 dollar, etter at amerikanerne økte prisen med 50 prosent tidligere i år. Den amerikanske varianten gir ubegrenset innreise i to år. Hvor lenge den britiske ETA-tillatelsen vil gjelde, er ikke klart.

Krav om visum

På nettsidene til det britiske Utenriksdepartementet opplyses det at myndighetene heller ikke har tatt stilling til hva ETA-ordningen skal koste.

I Utenriksdepartementet i Oslo er man avventende med å svare på spørsmål rundt den planlagte britiske ordningen. Avdelingsdirektør Tuva Bogsnes i Utenriksdepartementet sier flysmart24 at UD vil oppdatere reiseappen med disse opplysningene når de kommer:

– Det er den enkeltes ansvar å ha gyldige innreisedokumenter og gjøre seg kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel, sier hun.

Må være gyldig

Hun legger til at nordmenn trenger gyldig pass for innreise som må være gyldig under hele oppholdet.

– Norske borgere  trenger ikke visum for innreise til Storbritannia for opphold inntil seks måneder. For opphold utover seks måneder er det krav om visum, sier hun.

EU jobber med en lignende ordning der reisende fra tredjeland må søke om å få slippe inn i medlemslandene. Denne er det planen å innføre fra mai 2023, og vil koste syv euro – rundt 70 norske kroner.