Vannkrise på feriemål – flere byer stenger stranddusjene

Null vann i dusjene på strendene enkelte steder på Costa del Sol. Vannstanden i reservoarene er kritisk lav. Foto: Shutterstock

Det er full vannkrise i flere av de populære feriemålene langs sørkysten av Spania. Som et krisetiltak har myndighetene i tre av byene stengt ned alle dusjene på strendene.

Vannbeholdningen i byenes reservoar er kritisk lav og nå nede på 12 prosent av det normale. Derfor har de tre byene blitt tvunget til å iverksette sparetiltak.

Selv om det er midt i toppsesongen for turismen ble alle dusjene som er oppsatt på strendene i nærheten koplet ut sist mandag, skriver avisen Diario Sur.

Populært blant nordmenn

De tre byene ligger alle på Costa del Sol. Dette er et av de mest besøkte turistmålene for norske turister på fastlands-Spania.

De tre byene er Vélez-Málaga, Rincón de la Victoria og Algarrobo. Dusjene ble slått av fra og med sist mandag, 1. august.

De tre områdene har alle slitt med vannreservene sine i mange år. Og med den intense tørken som store deler av Spania har gjennomgått, har situasjonen forverret seg kraftig denne sommeren.

«Kritisk situasjon»

Borgermesteren i Vélez-Málaga, Antonio Moreno Ferrer, sier at han beklager sterkt at myndighetene har måttet gå til et slikt skritt:

– Det har ikke vært enkelt å ta denne beslutningen midt på sommeren og med strendene fulle av folk. Vi beklager de ulempene dette måtte medføre, men vi står overfor en kritisk situasjon der alle tiltak vil hjelpe, sier han ifølge avisen.

Vil ikke skade turismen

Det skal nå settes opp store plakater langs de aktuelle strendene for å informere publikum om stansen og forklare hvorfor det ikke lenger er vann i dusjene.

Andre deler av den aktuelle kystlinjen, blant annet det populære feriestedet for mange nordmenn, Nerja, skal ikke følge eksemplene til de tre byene.

Disse områdene sier at de ikke vil iverksette tiltak som skader turismen.

Tredje hetebølge

Som flysmart24 har skrevet tidligere har det spanske meteorologiske institutt, Aemet, varslet at landet går mot en her sommer i store deler av landet. Det har omfattet juni, juli og august.

Denne uke har Aemet rykket ut nok en gang, og varsler lå at landet kan stå foran den tredje hetebølgen denne sommeren.

Det betyr konkret varme på godt over 40 grader på det heteste stedene. Noen av disse stedene ligger nettopp på Costa del Sol, bl.a. Sevilla og Calahonda.