Streiker hver uke i fem måneder – kan ramme nordmenn

Mange streiker rammer Ryanairs ruter i, til og fra Spania fra mandag av. Også norske ruter kan bli rammet. Foto: Ryanair

De som har tenkt seg til å bruke det irske lavprisselskapet Ryanair på sine flyvninger til og innen Spania i tiden fremover, bør allerede nå se etter en plan B.

De kabinansatte i Ryanair i Spania er så misfornøyd med arbeidsbetingelsene sine at de har nå legger opp til å streike i fem måneder fremover.

Konflikten kommer til å starte førstkommende mandag, og vare til januar. Det skal streikes i fire av ukens syv dager.

Kan ramme nordmenn

Konflikten kan også komme til å ramme norske reisende.

Ryanair har faste ruter fra Torp Sandefjord Lufthavn og til flere reisemål i Spania.

Disse flyene har sitt utgangspunkt på de spanske lufthavnene og bemannes av spansk flypersonell.

Det gjelder for Sandefjords vedkommende ruter til Alicante, Malaga og Palma på Mallorca.

Selskapet flyr også til Alicante og Malaga ut oktober fra Haugesund Lufthavn.

Vil ha bedre betingelser

De Ryanair-ansattes fagforeninger – USO – protesterer mot at det flyvende personellet hos Europas største flyselskap er ansatt på irske arbeidsbetingelser, selv om de bor i Spania og jobber ut fra spanske flyplasser, ifølge Chronicle.

De ansatte på selskapets 10 baser i Spania krever derfor at de får de samme lønns- og arbeidsbetingelsene som gjelder i det spanske samfunn for øvrig.

Det betyr bl.a. retten til de samme beskyttelse mot oppsigelser, og at selskapet forholder seg til at de ansatte har krav på de samme fridagene som andre arbeidstakere i landet.

Avviser alle krav

Ryanair har svart at det ikke er aktuelt å gjøre noe med dette.

Selskapet har dessuten avskjediget 11 ansatte som gikk til streik tidligere i sommer, og disse krever de ansattes organisasjoner skal bli tatt inn igjen.

Konflikten virker fastlåst, og derfor har fagforbundet til de kabinansatte bestemt seg for å gjennomføre streiker hver uke frem til nyttår.

Starter om noen dager

Den første streiken er allerede fastsatt fra mandag førstkommende og skal vare til og torsdag den 8. august.

Ryanair virker offisielt nokså avslappet i forhold til at selskapet kan bli gjenstand for en langvarig protest, og sier at selskapet ikke venter særlige driftsforstyrrelser.

Der viser til at tidligere streiker der USO-medlemmer har deltatt, ikke har skapt særlige problemer.