Flyekspert: – Det kommer massevis av billige flybilletter

Reiseekspert avviser at billigbillettenes tid er forbi, slik Ryanair-sjefen har sagt. Konkurransen vil sørge for massevis av billigbilletter også fremover. Foto: Shutterstock

Ryanair-sjef Michael O’Leary har vært ute og varslet prishopp på flybilletter og erklært at økte kostnader gjør at billigbillettens tid er forbi.

Det er et utspill en dansk flyekspert ikke tar særlig alvorlig, og ber norske reisende om å senke skuldrene:

– Både i resten av 2022 og i 2023 vil det komme massevis av billige flybilletter. Er du litt fleksibel kan du fortsatt reise svært billig – særlig utenfor høysesongene, sier flyanalytiker Ole Stouby  til flysmart24.

«Glem billigbillettene»

Utspillet Stouby reagerer på, kom i går. Da ble Ryanair-sjefen sitert i aviser over hele Europa om at folk å bare kan glemme de superbillige flybillettene til 1 og 10 euro. Den internasjonale meldingen ble også slått opp i mange norske nettaviser.

Han varslet prishopp, fra en snittpris i dag på 40 euro til 50 euro.

Ingen blodpris det heller, vil mange mene.

Vil følge konkurrentene

Ole Stouby tar Ryanair-sjefens utspill med meget stor ro, og viser til at han har kommet med det Stouby kaller stunt-utspill også tidligere.

Dessuten viser den danske flyanalytikeren til at Ryanair uansett ikke driver i et vakuum, men må forholde seg til hva de største konkurrentene gjør:

– Når konkurrentene legger ut billigbilletter på enkelte avganger og til visse destinasjoner – til kanskje 10 euro – vil Ryanair følge etter. Uansett hva O’Leary sier nå, sier Stouby.

Han tror derfor ikke vi kommer til å se dyrere flyreiser fra Ryanair.

Lavere priser enn før

– Vi ser allerede at prisene i både inneværende uke og første uke i september er lavere i snitt enn i de samme ukene i 2019 – før koronaen, sier Stouby.

Stauby utarbeider også Norsk Flyprisindeks som oppdateres hver andre uke.

Her følger man prisutviklingen på flybilletter for mange flyselskap meget tett, og Stouby mener at Ryanair vil bli tvunget til å reagere når lavpriskonkurrentene kutter i sine priser.

– Oppsiktsvekkende

Den siste oppdateringen fortalte da også om fallende priser fra Norge til en rekke storbyer i Europa.

– Det er oppsiktsvekkende når man tar de stigende drivstoffprisene og inflasjonen med i betraktningen. Det er mange fly i luften, og konkurransen mellom flyselskapene er svært hard. Det presser prisene på flybillettene ned, mener Stouby.  

Stadig lavpris hos Ryanair

Et kjapt søk flysmart24 har foretatt på Rynairs egne nettsider, bekrefter ikke nå at O’Learys selskap har skrudd opp prisene de neste månedene, slik toppsjefen har varslet at de vil gjøre.

Fortsatt selger selskapet flybilletter én vei mellom Oslo og London Stansted for 149 kroner utover i året. Over nyttår øker laveste pris til 157 kroner.

På andre ruter, til eksempelvis Katowiche i Polen, er det mulig å reise med O’Learys selskap for 187 krooner én vei år, stigende til199 kroner én vei til langt ut i neste år.