Turistfavorittene frykter mørke gater og tomme butikker

Næringsdrivende på populære feriemål frykter at strømsparetiltakene skal skremme vekk kundene. Her fra et shoppingsenter på Mallorca. Foto: Shutterstock

De nye energisparetiltakene i populære ferieland begynner allerede å skape bekymring i deler av turistmarkedet.

På grunn av frykten for energiknapphet i Europa, innfører nå land etter land pålegg for å dempe det generelle forbruket av strøm og gass.

Et av tiltakene er å begrense muligheten for å kjøle ned butikker og kjøpesentre, og også muligheten for oppvarming i vintermånedene. Det skjer bl.a. i Frankrike og Spania, i tillegg til at Hellas også har varslet at tiltak vil komme også der.

Orker ikke være inne

Som flysmart24 har skrevet, har mange land nå allerede innført sparetiltak for å møte en vinter med energri-krise.

De har allerede ført til slukking av gatelys i mange byer. Ellers skjer det utkopling av innretninger som ikke blir betraktet som nødvendige. Det gjelder bl.a. fontener.

I Spania er næringslivet redd for at butikkene og restaurantene i sommer og høst skal bli så varme at turister og fastboende ikke orker å være inne i lokalene som før. Det vil gi tapt omsetning.

Bekymret

Nordmannen Inge Bjart Torkildsen bor på Tenerife. Han forteller til flysmart24 at sparetiltak er i gang allerede, og at det er økt aktivitet fra politiets side for å påse at de nye reglene blir fulgt.

– Gatelysene blir slokket eller dempes her om kvelden. Lysene slukkes ellers i offentlige bygninger og foretak, forteller Torkildsen.

Naboøya Gran Canaria er den i særklasse mest populære av Kanariøyene for nordmenn. Ifølge avisen Maspalmoas Ahora er butikkeierne på øya nå svært bekymret over at de ikke er lov å kjøle ned byggene til mer enn 27 grader.

Ifølge presidenten i interesseorganisasjonen Fauca, Abbas Moujir, vil dette føre til at kundene oppholder seg kortere tid i butikkene. Eller enda verre, de unnlater å gå inn i butikkene og restaurantene i det hele tatt.

Reduserer folks sikkerhet

I vinter blir det ikke lov å varme opp butikkene og restaurantene til mer enn 19 grader.

Også Frankrike har innført maks-temperaturer i næringsbygg, og de som ikke følger dette pålegget risikerer bøter opp til 750 euro, eller 7 500 norske kroner.

Moujir i Spania er også lite begeistret over pålegget om at all butikk-opplysning skal slås av fra klokken 22. Han frykter at dette vil gjøre det mørkere i gatene. Det vil gjøre at folk føler seg utrygge når de går ut, mener han.

Slå av skilt

Det kan bremse utelivet, og også føre til at næringslivet taper en omsetning som det sårt trenger etter to år med pandemi og turisttørke.

Mouijir mener at opplyste butikkvinduer medvirker til økt sikkerhet i gatene. Krav om å slå av alle reklameskilt i butikken når de stenger, gjelder også i Frankrike.

I tillegg til alle nevnte tiltak, skal butikkene både i Spania og Frankrike pålegges å installere automatisk dørlukking. Dette, mener franske myndigheter, vil kunne innebære en betydelig energibesparelse i et bygg med mye trafikk inn og ut.