Ut på reise neste år? Politiet advarer mot ny forsinkelse

Fortsatt lang ventetid på å få pass. Nå ber politiet folk med reiseplaner første halvår neste år om å sjekke utløpsdato på passet. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De enorme forsinkelsene med å skaffe pass og nasjonalt id-kort sist sommer er en situasjon som ikke er løst ennå. Fremdeles er det opptil ni ukers ventetid for å få id-dokumentene. Forsinkelsene kan ramme de med reiseplaner i tiden fremover.

Nå ber politiet nordmenn om å sjekke gyldigheten på passet allerede nå, hvis man planlegger en reise i løpet av første halvår i 2023.

– Politiet vil at folk sjekker passet og det nasjonale id-kortet for å se om det er utløpt, eller vil utløpe i løpet av første halvdel neste år. Da er det lurt å få seg en time så snart som mulig og søke om et nytt, sier seniorrådgiver i Politidirektoratet, Sidsel Anita Aarsnes Linden, til flysmart24.

Pass-mareritt

Sist sommer var et pass-mareritt for både kunder og politi.

Det oppsto månedslang ventetid på å få utstedt nytt pass. Dette fordi produksjonen av dokumentene tok mye lenger tid enn vanlig. Produsenten klarte ikke å levere passene i det tempoet som var normalt.

Dermed gikk mange nordmenns planlagte feriereiser til utlandet i vasken, selv om situasjonen ble reddet for noen. De valgte i stedet å reise på nasjonalt id-kort, som gjelder innen EU/EØS og Sveits.

Nå ber Politidirektoratet folk være ute i god tid før neste sommerutfart. Derfor blir de som har pass som utløper neste år bedt om å sikre seg en timebestilling nå.

Fortsatt lang ventetid

Ifølge politiets egne opplysninger er det per 21. september en leveringstid på pass på mellom seks og syv uker. Det regnes fra det tidspunktet passtimen har vært, og passet blir satt på vent for produksjon.

For nasjonalt id-kort er det nå enda lenger ventetid, det er her snakk om mellom åtte og ni uker. I tillegg til leveringstiden kommer tiden det tar å sende dokumentene i posten.

Hos Politidirektoratet regner man med at det fortsatt vil være høyt trykk fra nordmenn som ønsker å få nytt pass til seg selv og familien.

Høy etterspørsel

– Ja, vi regner med at det vil fortsatt være en ganske høy etterspørsel etter pass til neste år, sier Aarsnes Linden.

Hun sier at det kan være lurt å slå til nå, og at det gjelder i sjekke tilgjengelige og ledige timer på det lokale passkontoret med jevne mellomrom.

Situasjonen med hensyn til ventetid kan nemlig forandre seg så å si over natten:

– De fleste pass og id-kontorene har nå ganske god kapasitet når det gjelder timer, både på kort og litt lengre sikt. Men, passkontor på de større tettstedene, spesielt på Østlandet, opplever nok fortsatt litt utfordringer med kapasiteten. Man må derfor sjekke timebestillingen jevnlig, fordi det skal legges ut timer fortløpende, sier Aarsnes Linden.

Kan gå raskere

Når det gjelder id-kort, kan politiet forsøke å få dette levert tidligere enn den gjennomsnittlige ventetiden. De som har særlig behov for et id-kort kan du få prioritet på levering, en uke pluss postgang.

– Eksempler på denne type behov er særskilte behov for å reise utenlands, å hente ut medisiner, tilgang til nødvendige tjenester som NAV, e-ID, banker og lignende, legitimere deg overfor arbeidsgiver, ha oppkjøring, eksamen eller andre tungtveiende grunner. Du må si i fra om behovet ditt og dokumentere dette når du møter opp på timen din, heter det i veiledningen fra direktoratet.