Gardermoen på «superlisten» over flyplasser i Europa

Passasjerstrømmen til Oslo Lufthavn har vært så stor at flyplassen er med på listen over Europas 10 største. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Oslo Lufthavn suser tilbake på listen over de flyplassene i Europa som har størst trafikk. Til tross for nedgang både for innlandstrafikk og utenriks, er flyplassen på Gardermoen tilbake på 10 på topp-listen i Europa.

Ingen av de største skandinaviske konkurrentene, Kastrup ved København eller Arlanda ved Stockholm, har stor nok trafikk til å komme med på denne «superlisten.»

Dette viser de siste trafikktallene fra den europeiske flysikringsorganisasjonen, Eurocontrol, som flysmart24 har gjennomgått. Tallene oppdateres hver uke.

Alltid høyt oppe

Den ferskeste oversikten fra Eurocontrol viser at flyplassen i Istanbul er den største, når man baserer seg på tallene for flest avganger. Den hadde i snitt 1 232 avganger og landinger hver dag.

Den ennå ganske så nye flyplassen har holdt seg høyt oppe gjennom de siste årene, også under pandemien. Det nasjonale flyselskapet, Turkish Airlines, har også hatt stor trafikk gjennom hele pandemi-perioden.

De gode Istanbul-tallene skyldes ikke minst at Tyrkia, i likhet med Norge, har en stor og voksende innenrikstrafikk.

Gardermoen sniker seg med

På de neste to plassene, og altså på pallen, kommer to av Europas flylass-giganter – henholdsvis London Heathrow og Charles de Gaulle-flyplassen i Paris.

Så følger Frankfurt Airport, Schiphol ved Amsterdam og Barajas ved Madrid.

Deretter kommer flyplassene i München, Barcelona og Dublin før Oslo Lufthavn Gardermoen, som den eneste i Norden, kommer med på 10. plass.

Målt mot vinneren Istanbul blir nivået klart lavere, med 577 avganger og landinger per dag. Oslo Lufthavn har vært på denne listen tidligere, men det er en stund siden nå.

Flater ut

Oslos posisjon kommer i en situasjon der Avinor melder at passasjerveksten på norske flyplasser er i ferd med å flate ut.

Den foreløpig siste oversikten Avinor har meldt inn til Oslo Børs forteller om en nedgang for Oslo Lufthavns del forrige uke – både på innlandstrafikken og utenlandsrutene.

Flyplassen hadde i alt 434 000 reisende, det er en nedgang på 16 prosent i forhold til samme tid i siste hele normalår, 2019. Trafikken til utlandet er ned 21 prosent i forhold til 2019, mens innenriks er ned 10 prosent.