Norse varsler «en bølge» av nye ruter innen kort tid

Et fly fra Norse Atlantic Airways lander på Oslo Lufthavn etter å ha fløyet fra John F. Kennedy-flyplassen i New York. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det nye norske langdistanseselskapet Norse Atlantic Airways, der Bjørn Kjos er blant investorene, er nå inne i siste fase av planleggingen av enda flere og nye ruter.

– Vi kommer til å offentliggjøre neste bølge av nye sommerruter for 2023 snart, sier kommunikasjonssjef for Norse i USA, David Jeannot, til flysmart24.

For en tid tilbake åpnet billettsalget på sin foreløpig siste rute, den nystartede ruten mellom Paris og New York. Ifølge Jeannot er det mye nytt i vente.

Søkte etter mannskap

Av konkurransemessige hensyn velger selskapet likevel å holde kortene tett til brystet om sine videre planer, slik flyselskaper alltid gjør.

Noen planer har imidlertid blitt nevnt i ulike luftfartsfora, uten at Jeannot vil kommentere dem. Norse svarer med standard-formuleringen flyselskaper bruker:

– Vi vurderer kontinuerlig muligheten for nye og lønnsomme ruter for nettverket til Norse Atlantic, skriver han i en epost.

Dubai en rute?

De mest håndfaste planene har Norse selv sørget for å gjøre kjent. Det skjedde da selskapet i sommer gikk ut og søkte etter besetning for å etablere en base på den svenske hovedstadsflyplassen Arlanda.

Det ble da søkt etter mannskap med erfaring fra den flytypen selskapet bruker, Boeing 787 Dreamliner. Etter sommeren har det imidlertid vært stille om planene.

Stille har det også vært rundt de angivelige planene om å starte rute til Dubai, der selskapet skal ha søkt om landings- og avgangstider for en ny rute.

Mer Norwegian-kopi

Den vil i så fall gå i konkurranse med Midtøsten-selskapet Emirates, som for øvrig nå er oppe i daglige avganger på sin Dubai-rute fra Oslo Lufthavn.

Det hart også lekket ut at Norse har planer om å gjenoppta flyvinger fra Irland, da fra Dublin til ulike destinasjoner i USA.

Dette vil i så fall bli ytterligere en virksomhet det nye selskapet tar opp etter Norwegian, som hadde en mislykket satsing på samme ruter.

Flysmart24 har bedt Jeannot i Norse kommentere alle de nevnte rutealternativene. Det har han ikke ønsket å gjøre.

Nye ruter truet

Det som kan forkludre videre rutesatsing fra Norge for Norse er det faktum at regjeringen har forhøyet flypassasjeravgiften som regjeringen innfører fra nyttår.

Den nye avgiften, som er et resultat av budsjettavtalen med SV, økes fra 220 til 320 kroner per passasjer for reiser utenfor Europa.

– Denne planlagte økningen gjør at vi kan bli tvunget til å revurdere vår satsing på direkteruter til fra Norge, til skade for norske bedrifter og passasjerer, skrev selskapet i en melding etter at avgiftshoppet ble kjent.