De 20 største flyselskapene som opererer i Norge

I dag kan flysmart24 vise de 20 største flyselskapene som operer på flyplasser i Norge. Foto: Avinor

Flytrafikken i Norge er sakte i ferd med å gjenvinne sitt nivå før pandemien satte fly på bakken i mars 2020. Nå kan flysmart24 presentere de største flyselskapene i Norge.

Norge er et av de landene i Europa der gjenopprettingen av trafikken har gått raskest. Det er takket være en stor innenrikstrafikk og de fire selskapene SAS, Norwegian, Flyr og Widerøe kjemper om passasjerene.

I utenlandstrafikken har de fleste selskapene gjenopptatt sine ruter, med noen få unntak. Thai Airways til Bangkok er et slik eksempel.

Doblet trafikk

I Avinors oversikt over trafikken i fjor går det frem av den tar seg stadig opp og at den samlede trikken ble doblet i 2022 i forhold til 2021.

Men, understreker Avinor, luftfarten i Norge er ennå ikke er friskmeldt, slik luftfartssjefene hadde håpet på.

– 2022 var året vi gikk inn i, der vi skulle legge pandemien bak oss og nærme oss normale tider igjen. I stedet fikk vi omikron, som medførte reiserestriksjoner i store deler av første kvartal. Russland sin krig mot Ukraina startet i februar. Og økonomien var prega av generell pris- og renteøkning og urolige tider gjennom store deler av året, seier trafikkdirektør i Avinor, Gaute Skallerud Riise.

Dette er de største

Men, hvilke flyselskap er det som dominerer i Norge nå?

På oppfordring fra flysmart24 har Avinor utarbeidet en liste over de 20 største selskapene som nå tilbyr sine ruter innen, til og fra Norge.

Norwegian er det største selskapet, fulgt av SAS, Widerøe og Flyr. Det nye norske langdistanseselskapet, Norse Atlantic Airways, er nede på en 16. plass. Dette selskapet startet opp midt i fjoråret.

Ellers legger vi merke til at et charterflyselskap, det Ving-eide Sunclass Airlines, blander seg inn i topp 10 blant ruteflyselskap.

Listen ser slik ut, og omfatter alle Avinors flyplasser:

  • 1. Norwegian
  • 2. SAS
  • 3. Widerøe
  • 4. Flyr
  • 5. KLM
  • 6. Lufthansa
  • 7. Wizz Air
  • 8. Sunclass Airlines
  • 9. Ryanair
  • 10. Finnair

De 10 neste på listen er : 11. Air France, 12. Turkish Airlines, 13. British Airways, 14. Qatar Airways, 15. Danish Air Transport. 16. Norse Atlantic Airways, 17. Air Baltic, 18. Icelandair. 19. Emirates og 20. Brussels Airlines. Kilde: Avinor

Vil ikke røpe

Listen er uten passasjertall for de enkelte selskapene. Kommunikasjonsrådgiver Ylva Celius Trulsen forklarer det slik:

–  Vi kan ikke gi ut tall for ruter med færre enn tre flyselskaper. Hvis vi gir tallene for de 10 største på OSL sier vi samtidig hvor mange passasjerer flere av flyselskapene som kun har en rute fra OSL har, sier hun.