Kabinansatte i SAS: Våre beste råd når barn reiser alene

Klare råd fra kabinansatte i SAS til de som skal sende barn alene med fly. Barna blir tatt hånd om av ansatte gjennom hele turen. Foto: Louise Whitehouse

Vinterferie-utfarten starter for mange i dag og vil pågå i ukene fremover. Det er en tid på året da mange barn skal reise alene med fly for å besøke mamma, pappa eller annen familie.

Da er det greit for de foresatte å vite at barnet blir tatt vare på av de ansatte hos SAS, Norwegian og Widerøe.

Det er også veldig viktig at både de som sende barn av gårde og de som skal plukke dem opp på flyplassen, vet at det knytter seg strenge rutiner til denne passasjergruppen.

Godt drillet

– Norge er et langstrakt land og flere tusen barn skal reise alene for å treffe familie på andre kanter av landet – ikke minst nå i vinterferien, sier pressesjef hos SAS, Tonje Sund, til flysmart24.

Hun sier SAS-ansatte er godt drillet i å håndtere denne spesielle kundegruppen:

– Ja, våre kabinansatte har lang erfaring med å ta godt vare på de yngste som reiser alene, slik at det skal bli en trygg og god opplevelse for barna, sier hun.

De beste rådene

For å gjøre opplevelsen så komfortabel og skikker som mulig for alle ønsker selskapet nå å dele de beste tipsene deres kabinansatte har laget for de som skal reise med lapp rundt halsen.

  1. Velg sete så tidlig som mulig, så er sjansen større for å få favorittsetet.
  2. Ta med lesestoff og last ned filmer på iPad/telefon.
  3. Husk lader og ladebank.
  4. Ha med snacks i tilfelle uforutsette forsinkelser og ventetid. 
  5. Ikke vær redd for å spørre kabinpersonalet om du lurer på noe. De har lang erfaring med å sørge for at også våre minste gjester får en fin tur.

«Folk må spørre»

Sund skal selv sende barn alene i vinterferien. Hun mener rådene fra de kabinansatte er viktig å få med seg:

– Vi foresatte kan også gjøre en stor forskjell ved å involvere barna i pakking og planlegging og følge de rådene som kabinansatte gir. Min yngste skal ut og reise alene i vinterferien, og da er de fem punktene en god huskeliste – spesielt kanskje det siste. Ikke vær redd for å spørre om det er noe du lurer på. Spesielt i feriene så er det veldig mange barn som reiser alene og de ansatte er godt drillet for ulike situasjoner som kan oppstå, så dette har vi god erfaring med. Alle skal føle seg trygge og velkomne om bord hos oss. Liten som stor, sier Sund.

Flere regler

På selskapets nettsider er det listet opp en rekke generelle krav som gjelder for UM-passasjerer. Disse blir på fagspråket omtalt som UM – Unaccompanied Minors.

De må møte opp med foresatt eller ledsager til flyplassen minst 2 timer før avgang.

Den som avleverer barnet må legitimere seg. Vedkommende som følger barnet må også vente på flyplassen til flyet har tatt av. Dette i tilfelle det skulle skje uregelmessigheter som gjør at reisen ikke kan gjennomføres som planlagt.

Ved forsinkelser

Etter landing vil flyplass-personalet ta ham eller henne gjennom passkontrollen og tollen.

Personen som henter barnet må komme til terminalen i tide, være juridisk voksen og ha gyldig legitimasjon med seg, heter det i reglene. De presiserer at barnet blir passet på ved forsinkelser eller andre uforutsette forhold.