Bitter strid om betaling på flyene kan ende i retten

Reisende med spanske flyselskap får ikke betale for kjøp om bord med kontanter. Det har det blitt bråk av, bl.a. gjelder det på Iberia. Foto: Iberia

For oss nordmenn er det å bare kunne betale med kort på fly blitt noe vi har vennet oss til. Slik er det absolutt ikke andre steder.

Du skal ikke ha oppholdt deg lenge i land som for eksempel Spania før du støter på krav om å betale kontant. Det kan være fordi selger foretrekker euro i kontanter, men i sjeldnere tilfeller også at butikken eller restauranten rett og slett ikke tar kort.

Dette er bakgrunn for en langvarig og bitter strid mellom forbruker-organisasjonene og flyselskapene i Spania.

Risikerer søksmål

De nekter nå reisende å betale med kontanter. De tar kun i mot kort. Åtte av dem har nå fått beskjed om at saken bringes inn for høyere myndigheter.

Spanjolene bruker i atskillig større grad kontanter enn for eksempel her i landet. Det å bli nektet å gjøre opp for seg med penger oppfattes i følge forbrukerorganisasjonen La Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) som en direkte diskriminering.

Dette kan ende med søksmål og mulig millionbøter for de åtte selskapene.

Det er OCU som har tatt dette skrittet: Dette skjer etter at det har vært en langvarig konflikt mellom dem og flyselskapene. Det gjelder Iberia, Iberia Express, Air Europa, Iberojet, Plus Ultra, Volotea, Wamos Air samt World2fly.

Millionbøter

Alle disse har tidligere fått beskjed om at OCU mener at de bryter lovverket. De blir advart mot at de ikke har anledning til å nekte å ta imot kontant betaling.

Første advarsel kom i oktober i fjor, skriver OCU på sine nettsider.

Dette er en irettesettelse flyselskapene ikke har brydd seg om: Det selv om de også risikerer bøter opp mot 1 million norske kroner. Flyselskapene har verken svart på kravet, eller kommentert det.

– Derfor tar vi saken videre til relevante myndigheter, sier man i OCU. Den henviser til at den spanske forbrukerlovgivningen ikke åpner for muligheten for kun å godta kortbetaling.

Skal sikre kundene

Organisasjonen viser til at lovverket i Spania ble endret så sent som i mai i fjor, og endringen ble gjort nettopp for å sikre folk adgangen til å betale med kontanter.

Denne bestemmelsen setter flyselskapene seg opp mot. De innførte kortbetaling under pandemien for å redusere faren for berøring og smitte, men fortsatte denne praksisen også etterpå.

Nå mener OCU at det ikke fins noen helsemessig årsak til å opprettholde ordningen, og begynne å ta imot kontanter igjen som før.

PS: Norge har samme lovverk som Spania. Sentralbankloven slår fast at Norges Banks sedler og mynter er tvungent betalingsmiddel. Videre står det at ingen har plikt til å ta imot mer enn 25 mynter av hver enhet i én betaling.