Ferieformen ansett som «harry» – nå dobler den seg

Før pandemien ble charterferie valgt bort av stadig flere. Nå vender mange tilbake, og ferieformen har doblet seg. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det har inntruffet en grunnleggende endring i mange nordmenns ferievaner i forbindelse med pandemien. Den endringen vises svært godt fremdeles.

Mens mange nordmenn før pandemien like å skryte av hvor billig man hadde fått reisen ved å sette den samme selv. har bildet blitt et helt annet i dag:

Andelen som kjøper seg ferdig pakkereise, med fly og hotell og gjerne også mat og drikke, har doblet seg i løpet av disse årene, viser den årlige reiseundersøkelsen Ticket Collection.

Søker trygghet

Det er landets største reisebyrå for feriereisende, Ticket, som står bak undersøkelsen.

Markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen ikke i tvil om årsaken til at charter igjen er populært:

– Mange søker trygget på reisen. De velger trygge reisemål og har også oppdaget tryggheten ved å kjøpe en charterferie. Den garanterer hjelp hvis noe skulle inntreffe, sier Wolff Andresen.

I dag er12 prosent av alle bestillingene hos Ticket en charter-ferie, tidligere var andelen 6 prosent. Det er med andre ord snakk om en dobling av en trend som var på vikende front før pandemien.

Ansett som harry

Charter ble ofte ansett som er freiform med høy harryfaktor og en ferieform som passet best for reisende som ikke våget å ta spranget ut i den morderne reiseformen med å bestille fly og hotell selv. De skulle da gjerne gjerne også gå til mer spennende og eksotiske reisemål enn de typiske charterreisemålene.

Wolff Andresen forteller at trenden før pandemien var at nordmenn i større grad ble tiltrukket av eventyrlige reiser til eksotiske reisemål.

Etter tre år med kompliserte regler og restriksjoner, lengter vi nå heller etter trygge og ukompliserte reiser til kjente ferieklassikere nærmere hjemme.

En av de vil reise charter

Da slår charterfeberen inn.

– Trenden er drevet av at charterselskapene, flyselskapene og andre reiseselskaper flytter kapasiteten til nærområdet: Dessuten har de høye drivstoffprisene gjort langreisene dyrere. I 2022 har derfor reisemål innen Europa ligget på topp, med Spania som vinner, slår Ticket-lederen fast.

I løpet av 2023 planlegger én av tre personer å reise på en charterreise, hvorav et flertall oppgir at de velger charter fordi
det er enkelt og behagelig, viser reiseundersøkelsen – Ticket Collection.

Charterreisens renessanse forklares av Ticket med at reisende flest prioriterer enkelhet etter pandemien. Dessuten, påpekes det, har charterferien endret seg kraftig de siste tiårene med flere individuelle valg enn før.

Trygghet for mange

– Ticket spår at charterreisenes trygghet og enkelhet gjør at reiseformen fortsatt vil være attraktiv for de som ønsker seg ukompliserte reiser til sol- og badedestinasjoner. Nye destinasjoner begynner sakte å dukke opp, heter det i selskapets markedsvurdering.

Wolff Andresen sier at mange setter pris på pakke- eller charterreiser siden de da blir de tatt hånd om av reiseselskapet fra start til slutt. Mange har også fått med seg at de er beskyttet av pakkereiseloven, noe som betyr at de blant annet er garantert å få refundert reisen dersom den blir kansellert eller reiseselskapet går konkurs, og at de har rett til å kansellere reisen dersom UD innfører reiseråd til reisemålet.