Hit har over 100 000 norske turister reist – hittil i år

Kjent strand for de som liker Gran Canaria. Amadores-stranden går for å være en av de fineste på hele øya. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Den norske reisebransjen har etter pandemien fokusert på en voldsom tilstrømmingen av nordmenn til feriefavoritten i vintersesongen.

Det har igjen skapt et inntrykk av at «alle skal til Gran Canaria» og at det er høye priser og sterk etterspørsel etter flyseter og pakkereiser til den spanske ferieøya.

De faktiske passasjertall fra Norge til Gran Canaria bekrefter at det er stor fart i nordmenns reising til den populære ferieøya, og at øya har tiltrukket seg over 100 000 reisende – hittil i år. Ingen andre reisemål er i nærheten av dette nivået.

Så er det også slik at det er et godt stykke igjen til det vi velger å kalle «normale tilstander.» Altså slik det var før pandemien, i 2019.

«Noen prosenter igjen»

Ving er ikke bare Norges største arrangør av pakkereiser. Selskapet er også et av de selskapene som sender flest nordmenn til Gran Canaria i løpet av et år:

– Vi er ennå ikke oppe på de volumene vi hadde i 2019. Det er noen prosenter igjen, sier sjefen for Ving i Norge, Marie-Anne Zachrisson, til flysmart24.

Tall som flysmart24 har fått fra Turismos de Islas Canarias viser at det i vinter, til og med mars i år, har kommet 110 000 nordmenn til flyplassen i Las Palmas så langt i år.

Stor trafikk

Til samme tidspunkt i fjor kom det i alt 80 000, det gir en økning hittil i år på hele 37 prosent. Det er en saftig vekst og bekrefter den store etterspørselen som reiseoperatørene forteller om.

Det er imidlertid ikke på høyde med det hele normale året før pandemien, i 2019. Da kom det frem til og med mars 134 000 nordmenn med direktefly til ferieøya.

Ving tar sikte på en fortsatt stor trafikk ned mot Las Palmas dette året:

Viktigste reisemål

– Vi kommer å sende ca 100 000 nordmenn på charter til Gran Canaria i år, 80 prosent av disse reiser på vinterprogrammet.  I tillegg kommer alle de som kjøper pakkereiser basert på rutefly, sier Zachrisson.

Hun sier Gran Canaria er det viktigste og største reisemålet:

– Vi har avganger fra i stort sett hele Norge. Vi har økt kapasiteten i år med rundt syv prosent i forhold til i fjor. Jeg tror tilgangen på fly hos flyselskapene vil avgjøre når vi tangerer eller passerer volumene til Las Palmas fra 2019. Gran Canaria er og forblir nordmenns favorittreisemål, spesielt i vintersesongen, sier Zachrisson.

Tenerife nest størst

Hva så med de andre Kanariøyene?

Tenerife er den klart nest største etter Gran Canaria når det gjelder norsk turisme i antall reisende. Dit kom det 28 500 nordmenn i januar-mars, opp fra 16v 400 i samme periode i fjor.

Lanzarote fikk 6 100 nordmenn på besøk i de tre første månedene, mens Fuerteventura hadde 1 800 nordmenn på ferietur på øya i perioden januar – mars.

PS: En tommelfingerregel innen charterbransjen er er at 70 prosent av de som foretrekker Kanariøyene for vinterreiser, velger Gran Canaria. Og 70 prosent av dem igjen velger å legge Gran Canaria-ferien til populære Puerto Rico på sørsiden av øya.