Mot ny het sommer – trekker frem 12 land spesielt

Det varsles glohete dager på bl.a. Mallorca i sommer. Da kan det være smart å ha en parasoll å krype inn under. Foto: Knut-Erik Mikalsen

I fjor ble det målt de høyeste sommer-temperaturene noensinne i populære ferieland som Spania, Frankrike og Portugal. Mye tyder på at sommeren i år kan en reprise.

Det er det spanske meteorologiselskapet El Tiempo som har kommet med en beregning foran toppsesongen, og trekker frem disse landene som de mest utsatte for å få en hetere sommer enn normalt:

Spania, Frankrike, Italia, Hellas, Kroatia, Serbia, Storbritannia, Irland, Sveits, Albania, Slovenia og Østerrike.

Tørken skremmer

Her frykter man en reprise fra i fjor sommer med flere hetebølger, rekordtemperaturer, tørke og skogbranner i flere land.

– I resten av Europa, unntatt nord på den skandinaviske halvøy, vil vi få en varmere eller litt varmere sommer enn normalt, skriver selskapet i sin ferske rapport som kom denne uken.

Situasjonen er allerede merkbar i deler av Spania, der lokale aviser forteller om en tidlig og rekordaktig tørke, og med en vannstand som ligger 30 prosent under det normale.

Setter inn politi

– Spania er i området på kartet over Europa hvor vi forventer temperaturer godt over normalen i sommer 2023. Sannheten er at prognosene forteller oss at Spania må forberede seg på en glohet sommer, konkluderer El Tiempo.

Tørken har ført til vannmangel enkelte steder. Lokale myndigheter forsøker å dempe folks vannforbruk, og i Katalonia har man blant annet sendt politi ut for å sjekke at ingen ignorerer beskjeden og fyller svømmebassengene sine med vann.

Tørken har også fått regionmyndigheter på bl.a. Costa del Sol til å rykke ut med forsikringer til bl.a. turistindustrien om at det ikke er noen fare for vannmangel i sommer, ifølge den engelske utgaven av Diario Sur. Folk er likevel bekymret for vannsituasjonen de kommende månedene.

Oftere hetebølger

De frykter en reprise fra i fjor med flere hetebølger, rekordtemperaturer, tørke og skogbranner i flere land.

Utviklingen har, som flysmart24 har skrevet, vist at det ikke bare blir stadig høyere gjennomsnittstemperaturer i flere av de populære ferielandene i Europa.

Hetebølgene kommer oftere, og tidligere og varer lenger enn de noen gang tidligere har gjort. Dette har ført til at det også har blitt reist spørsmål om det kan innebære helsemessige belastninger å oppholde seg i land der graderstokken kryper opp over 40 grader.

Norsk forsker advarte

I flysmart24 har vi allerede satt fokus på den varslede hetesommeren i år, og den norske klimaforskeren Rasmus Benestad varslet allerede i midt av mars mot det spanske meteorologer konkluderer med nå:

«En betydelig fare for hetebølger i Europa i sommer»

Rasmus E. Benestad. Foto: Magne Velle, MET

Han advarte mot verre hetebølger enn i fjor.

– Sesongvarslene er notorisk usikre for Europa, men det er likevel en betydelig fare for hetebølge i Europa denne sommeren på grunn av snøsituasjonen i Alpene. Vi ser også et større mønster rundt hele jordkloden med ting som vi aldri har sett noe liknende før, og som kan knyttes til klimaendringene, sa klimaforsker Benestad til flysmart24.