Du kan spare tusener på reisen – sjekk i skuffen hjemme

Syden-ferien kan bli billigere hvis man delfinansierer med f. eks. gavekort, eller andre rabatt-ordninger mange har, men ikke er klar over. Foto: Privat

Mange nordmenn teller på knappene om de skal ta seg råd til en ferietur til utlandet denne sommeren.

En anstrengt privatøkonomi for mange kan gjøre det utfordrende å få råd til det.

Nå oppfordrer Forbrukerrådet folk som å lete etter muligheter som de har til å kutte i prisen for en reise man kanskje ellers ikke ville ha råd til.

Forbrukerrådet: Gjør en innstas

Det gjelder å lete etter mulige reserver som fins i form av ubrukte gavekort, rabattordninger knyttet til medlemskap i fagforbund, boligbyggelag eller kredittkortet. Mange har rabatter knyttet til seg, uten at de blir brukt.

– Nå er tiden inne for å gjøre en innsats. Alle som spiser mat og som bruker strøm har fått høyere utgifter det siste året, sier seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet til flysmart24.

Han tror mange nordmenn har hatt god økonomi lenge og ikke har hatt noe påskudd for å utnytte mulighetene til å kutte på reiseutgiftene.

Milliarder forsvinner

– I år er tiden inne for å lete i lommeboka og roteskuffa etter kort som kan gi rabatt på reise, sier Iversen.

Det er en kjensgjerning at mange har liggende gavekort som ikke blir har blitt brukt. Anslag forteller at verdier for flere milliarder kroner forsvinner hvert år fordi mottakeren ikke bruker gavekortet innen utløpsfristen..

Flyselskap, reisebyråer og hoteller selger gavekort. For å friste folk til å kjøpe legger de gjerne på en større verdi enn det gavekortet selges for.

Må ikke bli liggende

Så skjer det at kortet blir gitt, og havner i en skuff. Der bør de ikke bli liggende til de mister sin verdi, mener Iversen:

– Folk bør sjekke om de har slike kort liggende. De bør jo brukes så snart som mulig, for ikke å bli verdiløse. Da sier jeg ikke at folk skal sløse de på hva som helst bare for å få brukt verdien, men å sørge for at de blir brukt før de blir verdiløse, sier han.

Han peker på at mange av disse er reisegavekort og har kanskje verdier som kan brukes til å delfinansiere enn feriereise i sommer. De har blitt lagt i en skuff og glemt, som så mange andre gavekort.

Andre rabatter

Han peker også på de mange rabattmulighetene som fins på ulike medlemskap.

Idrettslag, fagforeninger og andre organisasjoner har ofte rabattavtaler med hoteller, leiebilfirmaer eller reisebyråer som medlemsfordeler. E

Enkelte arbeidsplasser har rabatt-tilbud fra enkelte leverandører, det er derfor viktig å sjekke bedriftens intranett.

Sparer du Trumf-bonus hos dagligvarekjeder som Kiwi, Spar og Joker? Har fins det muligheter til å få rabatt på reiser.

Det samme med bonus-klubbene hos SAS og Norwegian. Her kan du ha verdier som kan bety kutt i billettpris.

Begrenset gyldighet

– Folk bør kikke etter slike muligheter. På kredittkortet har man kanskje allerede rabatt på leiebil. Det gjelder å lete etter og aktivt bruke de muligheter som fins til få avslag i prisen, sier Iversen.

Ifølge Forbrukerrådet har de fleste gavekortene ett års gyldighet.

Mange utstedere godtar imidlertid ofte at kortet blir brukt senere enn som så, mend dette er helt individuelt.

I noen tilfeller har man også hørt om regler der gavekortet har mistet en del av verdien, selv om det ikke har vært brukt.