Skal vokse kraftig – på jakt etter 600 nye fly til flåten

Turkish Airlines er en hyppig gjest på Oslo Lufthavn, og skal opp tikl tre daglige avganger til Istanbul i sommer. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Et av de flyselskapene som viser størst vilje til ekspansjon er Turkish Airlines. Nå forbereder selskapet seg på å doble flyflåten. Det innebærer i første omgang kjøp av inntil 600 nye fly.

Fra før av er Turkish det selskapet som har det største rutenettet i dag, og flyr til over 300 steder. Bl.a. har selskapet for tiden to daglige avganger mellom hjemmeflyplassen i Istanbul og Oslo Lufthavn. Det skal snart økes til tre.

Dessuten er selskapet nå inne i en periode der det planlegger en kraftig ekspansjon:

Har det travelt

Selskapet har besluttet at det skal øke flåten med i alt 800 nye fly, av disse er 600 prioritert. Det skal 400 være bredbuksfly, altså fly med to midtganger. De 200 resterende skal være kort- og mellomdistansefly.

I en melding til flysmart24 fra styreformannen i Turkish Airlines, prof. dr. Ahmet Bolat, at selskapet har det travelt med å komme i gang med ekspnasjonen:

– For øyeblikket har vi 414 fly i flåten vår og har som mål å nå 435 fly innen utgangen av dette året. Vi har også 82 flybestillinger, inkludert opsjoner, fra Airbus og Boeing som skal leveres frem til 2028, forteller han.

Først 600, så mer

Men det stanser altså langt fra der, og Turkish har kraftig ekspansjonsiver som skal ende med en dobling av dagens flyflåte:

– Som vi har meldt tidligere har vi som mål å utvide flåten vår til over 800 fly innen 2033 og øke andelen nye fly i flåten vår til 75 prosent fra 28 prosent i dag. For det formål bestemte vi oss for å innlede samtaler med fly- og motorprodusentene for å skaffe rundt 600 fly, inkludert opsjoner, bestående av 200 bredbuksfly og 400 konvensjonelle fly, skriver Bolat.

Populær Oslo-rute

For nordmenn er Turkish Airlines ikke bare brukt for å reise til Istanbul og til de mange populære tyrkiske feriemålene.

Mange nordmenn benytter også selskapet på sine ferieturer til Asia, ikke minst til Thailand.

Som flysmart24 skrev for en tid tilbake har selskapet igjen tatt frem planene om å fly direkte mellom Istanbul og Sydney.

Det vil i så fall bli en rute som er en av de lengre nonstop-rutene i verden.