Dette er taxfree-varene vi kjøper med oss på ferieturen

Mange reisende til utlandet sørger for å handle med seg varer de har bruk for på taxfree. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Nordmenn på reise er normalt ganske handleivrig fra de ankommer flyplassen. For de som reiser til utlandet er en tur innom taxfree-butikkene rituelt for mange.

Så, hva handler nordmenn med seg når de nå i stort antall forlater gamlelandet for å feriere i Sør-Europa, eller på andre kontinenter?

Det vet selskapet Travel Retail Norway (TRN) som driver taxfree-butikkene på de største flyplassene her i landet.

Stor forskjell

På oppfordring fra flysmart24 har selskapet satt opp en liste over de mest kjøpte varene på avreise-butikkene på flyplassene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

TRNs viseadministrerende direktør, Haakon Dagestad, kan fortelle at det generelt er stor forskjell på folks handel på vei ut av landet i forhold til hva de kjøper ved hjemkomst:

– På avgang handler man det man ønsker seg på ferien: Nye dufter, solkremer eller neglelakker. I tillegg til gaver til dem man eventuelt skal besøke. Og til slutt det man har tenkt å konsumere, som snus eller Kvikk Lunsj, sier Dagestad til flysmart24.

Lite vin og brennevin

Han sier at mer enn halvparten av omsetningen på avgang er parfyme, kosmetikk og hudpleie, mens det selges veldig lite vin og brennevin. Han avliver dermed myten om et stort salg av alkohol.

Han presiserer at listen han setter opp for flysmart24 i dag eksplisitt dreier seg om salget på avreise, og at listen ikke gir det riktige bildet av hva som totalt sett selger mest.

– I kategoriene tobakk og sukker er det få produkter som står for det meste av omsetningen. Derfor blir de dominerende på bestselgerlisten. Men som kategori er parfyme og kosmetikk mer enn 50 prosent av omsetningen på avgang, selv om det bare er ett produkt fra den kategorien med på bestselgerlisten – fordi det er mange flere produkter som selges, sier han.

Dette er bestselger-listen

Her er listen over de 10 mest kjøpte produktene på flyplassenes avreise-butikker, slik TRN presenterer den:

  • 1. Freia: I love Norway (eske med melkehjerter)
  • 2. Skruf No2 fresh S2 
  • 3. Prince White sigaretter 200 stk.
  • 4. Marlboro Gold sigaretter 200 stk.
  • 5. Kvikk Lunsj sjokolade 6 pk.
  • 6. Epok snus No1 Ice Blue 4
  • 7. Epok snus No7 Freeze X Strong
  • 8. Biotherm deodorant
  • 9. General white snus
  • 10. Freia Firkløver 250 gr.

Som det går frem av listen, gjelder den nye regelen om halvert tobakkskvote på reiser til Norge ikke for reiser ut av Norge.

Mens reisende inn bare kan ta med seg 100 sigaretter som følge av regjeringens kvotekutt, er det fremdeles reisemålets regler som gjelder ved utreise. Derfor selges det fortsatt kartonger med 200 sigaretter til utlandet.

En god del gaver

På ankomst er det andre typer varer som preger kjøpene, forteller Dagestad:

– På ankomst selges det mest av det man forbruker, som vin eller snus. Ved ankomst er alkohol og tobakk dominerende kategorier. Det er produkter som typisk er billige i de landene nordmenn reiser fra, men av praktiske og prismessige årsaker handler de dem ved ankomst til Norge. Ved ankomst er parfyme og kosmetikk en mindre kategori, og en god del av denne omsetningen vet vi er som gaver, sier han.