Snart blåser SAS-flyet flere tilskuere over ende

SAS-flyet klart til avgang fra flyplassen på Skiathos. Da får mange tilskuere problemer. Foto: YouTube/skjermdump

Flyplassen på den greske ferieøya Skiathos er kjent for å by på flyopplevelser utenom det vanlige. Her kan publikum stå helt inn mot rullebanen når flyene lander og tar av.

Så nære kan tilskuerne komme at det ikke sjelden skjer at noen av dem blir blåst over ende når flymannskapet setter motorene på full kraft for å ta av.

De mest uforsiktige har rett og slett opplevd å havne i sjøen av det kraftige lufttrykket.

Blir advart

Derfor står det tydelige advarsler rundt gjerdene på lufthavnen. De forteller at det kan være forbundet med fare å oppholde seg nær flyene når de setter motorene på full kraft.

Men, mange lar seg friste at den spennende opplevelsen. De stiller seg likevel opp ved gjerdet for å se flyene på nært hold, slik videoen som nettstedet Airlive har funnet, viser.

Det skjedde med et SAS-fly som tok av fra flyplassen, og der avgangen ble videofilmet.

På full kraft

Rullebanen er kort, bare 1 628 meter lang.

Publikum stilte seg opp for å se maskinen ta av. Når pilotene på Airbus A320-flyet setter motorene på full kraft, skjer det:

Mange av tilskuerne får problemer med å stå oppreist. Noen får trolig sand og stein blåst på seg mens andre igjen faller på bakken av lufttrykket. Å klamre seg fast til gjerdet hjelper noen, men slett ikke alle. De blir blåst over ende.

Farlig, advarer piloter

Denne «sporten» er populær blant mange turister, og flysmart24 har snakket med piloter om dette når vi har omtalt denne virksomheten før.

– Det som skjer her er livsfarlig. Man skal aldri stille seg opp slik disse folkene gjør, sa en flykaptein vi snakket med.

Men, slike advarsler ser bare ut til å prelle av, for tilskuertilstrømmingen ser ikke ut til å avta.

Flyene har ofte mye last når de skal ha av, som SAS-flyet.

Kabinen er full av hjemreisende turister, det er masse bagasje og drivstofftankene fulle fordi flyet skal fly i flere timer før det er hjemme i Skandinavia et sted.

Trøbbel også ved landing

Nå er det slett ikke bare ved avgang at flyplassen på Skiathos volder problemer. Som flysmart24 har skrevet tidligere, er pilotjobben ved landing ofte en stor utfordring.

Det av samme årsak som ved avgang, rullebanen er relativt kort.

Det gjør at pilotene må utnytte hver meter av den når de skal lande. Da hender det ikke så sjelden av flyene suser rett over hodene på folk før de setter hjulene på asfalten. Dette har det blitt mange spektakulære videoopptak av, også.