Restplassferie: – Det var nesten som å slå på en bryter

Stort salg av restplasser til landene rundt Middelhavet, som f. eks. her Hellas. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det skulle bare noen regnskyer og varsel om litt ustabil vær over deler av Norge til, før salget av Syden-reiser skjøt fart igjen.

Nå er det restplasser som selges i høyt tempo, og kjøpes av nordmenn som mener prisene nå har blitt akseptable:

– Salget har vært enormt de siste dagene, i noen tilfeller har det doblet seg. Det har nesten vært som å slå på en bryter, sier kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, til flysmart24.

Skolens sommerferie

Salgsøkningen kommer etter en periode der varmebølger i deler av Norge har dempet salget. I tillegg har mange nå sikret seg sine Syden-ferier allerede.

De som ifølge Berge har sittet på gjerdet er etternølere som har hatt lyst på en Syden-ferie, men som har vegret seg til nå fordi de har ment at prisene har vært for høye i forhold til hva privatøkonomien har tillatt.

– Det virker som om at det er mange som har sittet klar. De har hatt pengene, men ventet på et godt tilbud. Nå har de slått til, sier Berge.

Noen tusenlapper

Prisnivået har vært høyt på charterreiser i år. Den økonomiske situasjonen for mange har gjort at de har avstått fra å kjøpe.

Nå går usolgte reiser ut for bare noen tusenlapper hos alle de tre store charterselskapene Ving, TUI og Apollo. Det dreier seg om turer fra ulike byer i Norge med utreise i juli og august, i skolens sommerferie.

Fra 4 000 – 5 000 kroner per person er det nå mulig å få seg en uke i Syden, med fly og hotell til Spania, Tyrkia, Hellas og bl.a. Kypros, Bulgaria og Albania.

Ett land stikker seg ut

– Vi har sett en enorm etterspørsel spesielt etter reiser til Tyrkia. Her er det snakk om en dobling av slaget, som fra før av har vært på et høyt nivå. Dette er jo et land som vanligvis har et lavt prisnivå, og der nordmenn får mye igjen for pengene, sier Berge.

Dessuten, mener han, har Tyrkia mange all inclusive-hoteller, som er velegnet for dem som ønsker mer kontroll på ferieutgiftene. På disse hotellene er også mat inkludert i reisens pris.

Tilbudene gjelder også til Spania og Tyrkia. Den spanske ferieøya Mallorca er en favoritt for mange, og her det er ennå restplasser ledige. Også til Gran Canaria er det ledig kapasitet.

Også gode hoteller

Hellas har lokomotivene Kreta og Rhodos, som er faste bestselgere. I tillegg er det restplassreiser til mange av de mindre øyene.

«I noen tilfeller har salget doblet seg»

Terje Berge. Foto: Finn Reise

Det er er slett ikke bare reiser med de dårligste hotellkvalitetene som nå raser ut.

Det er også gode priser og høy omsetning på reiseoperatørenes egne kjedehoteller. De har en gjennomgående høy standard og også attraktiv beliggenhet.

Tilbudene dreier seg i stor utrekning om reisemål der antall reiser til salgs i utgangspunktet var stort. Det er her også restplass-antallet følgelig også er størst.