Fra i dag av er 2 liter væske den nye grensen her

Fra i dag av gjelder regelen om inntil 2 liter væske i håndbagasjen fra flyplassen i Helsingfors. Foto: Finavia

Flyplassen i Helsingfors har fra i dag av nye grenser for hvor mye væske en reisende kan ha med seg gjennom sikkerhetskontrollen.

Mens vi i Oslo bl.a. fortsatt har regelen om maks 10 bokser med 1 dl væske, har finnene sluppet dette opp på flyplassen i Helsingfors:

Her er det nå mulig å ta med seg en flaske med inntil 2 liter væske, i en eller flere beholdere. Det går dermed greit å ta med et par flasker vin i håndbagasjen, uten at det er brudd på reglene.

Kan skille væske

Dette vil være den nye regelen for de som reiser direkte fra flyplassen i Helsingfors og som skal til norsk flyplass.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, har flyplassen fått installert nytt og hypermoderne 3-dimensjonalt røntgenutstyr på flyplassen.

Dette har vært i bruk en tid nå i en rekke av passasjerslusene på flyplassen.

De nye CT-skannerne kan skille mellom farlig og ufarlig væske.

Kan ligge i håndbagasjen

Fra i dag av har alle slusene fått samme utstyret, som gir flyplassen mulighet til å ha et generelt fritak fra det som er væskebestemmelser bl.a. i Norge.

Flaskene kan bli liggende i håndbagasjen under kontrollen.

Det gjelder også alt av elektronisk utstyr, som blir kontrollert mens det ligger i bagasjen.

Mindre bråk

En annen gevinst med det nye utstyret er at sikkerhetskontrollen får dobbelt så raskt som før. Det gjør også at antallet konfliktepisoder mellom reisende og kontrollører har minsket betraktelig.

Også på Arlanda utenfor Stockholm er det en svært begrenset test av utstyret noe timer i døgnet, i den nye sikkerhetskontrollen på terminal 5.

– Der er væskebegrensingene også lempet på, opplyser pressesjef i Swedavia, Robert Pletzin, til flysmart24. I de øvrige sikkerhetskontrollene på Arlanda er det «gammelt» utsyr, der gjelder vanlige væskeregler.

I tidligere artikler har Avinor svart at det ikke er aktuelt å ta i bruk det nye utstyret på Oslo Lufthavn, og at det vil ta flere år før selskapet kan investere i den moderne teknologien.

Mange nordmenn reiser via Helsingfors på sine reiser til og fra Asia, ikke minst gjelder det feriereisende til populære Thailand.

For norske transfer-reisende

For de som reiser via Helsingfors til og fra norsk flyplass, blir det imidlertid ingen ending. Flyplassen har ikke installert det nye utstyret i transfer-slusene inn og ut av Schengen.

Det betyr konkret at for transferreisende til og fra Norge gjelder fortsatt disse reglene:

  • Væskebeholdere med et volum på ikke mer enn hundre milliliter, som passer i en en-liters gjennomsiktig og gjenlukkbar pose, er tillatt i håndbagasjen.
  • Medisinske og spesielle diettvæsker og barnemat kan fraktes i håndbagasjen i den mengden som trengs under reisen.
  • I sikkerhetskontrollen for transittpassasjerer på Helsinki-Vantaa er større væskebeholdere også tillatt dersom de er kjøpt på flyplasser eller om bord på fly i EU-land og pakket i henhold til EU-forskrifter (en intakt, forseglet og gjennomsiktig plastpose med på kjøpet kvittering synlig).
  • All væske og elektronikk må tas ut av posen og presenteres for sikkerhetskontrolleren før screening.

PS: Flere flyplasser i Europa har tatt det nye utstyret i bruk, bl.a. London City flyplass, og de to flyplassene i Milano. Dessuten på Schiphol i Amsterdam. På spanske flyplasser skal utstyret også testes, og her ligger bl.a. Mallorca inne som testområde.