Hjem fra ferie? Her er de 10 mest populære taxfree-kjøp

Mange nordmenn på vei hjem fra ferietur legger turen innom taxfree-butikken. Det er noen varer som er spesielt populære. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det er stor forskjell på de taxfree-produktene nordmenn kjøper med seg på utreise i forhold til hva vi handler med oss ved hjemkomst.

Travel Retail Norway (TRN) driver taxfree-butikkene på de største flyplassene i Norge – Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.

Selskapet har satt opp en liste over de 10 mest populære produktene som selges på avgang og ankomst.

Ofte gaver

På avgang går det mye av varer som nordmenn flest mener de trenger på turen: dufter, solkremer eller neglelakker og i tillegg gaver som man skal gi bort.

Mer en halvparten av omsetningen er parfyme, kosmetikk og hudpleie, mens det selges veldig lite vin og brennevin.

På ankomst er det en helt annen handel:

–  På ankomst selges det mest av varer man forbruker, som vin eller snus. Ved ankomst er alkohol og tobakk dominerende kategorier, sier viseadministrerende direktør for TRN, Haakon Dagestad til flysmart24.

10 på topp-listen

Overfor flysmart24 presenterer han denne 10 på topp-listen for ankomst-taxfree i Norge:

  • 1. Skruf snus, No2 fresh S2
  • 2. M& M. 1 kilo
  • 3. Epok snus No1 Ice Blue 4 
  • 4. Marlboro Gold, 100 sigaretter
  • 5. Epok snus X-strong
  • 6. Prince white, 100 sigaretter
  • 7. Tommasi Ripasso, vin
  • 8. Wrigley´s Extra White Tyggis
  • 9. Marchesi di Barolo, Barolo Reis Barbera, vin
  • 10. Baileys Irish Cream

Halvert kvote

Som man ser er det endret kvote når det gjelder taxfree sigaretter ved ankomst Norge.

Mens man tidligere kunne ta med seg det som i internasjonal sammenheng er en kartong sigaretter, som er 200 sigaretter, har regjeringen halvert denne kvoten for nordmenn.

Nå kan nordmenn som har vært på utenlandstur kun ta med seg 100 sigaretter hver tollfritt. Dette gjelder derimot ikke folk med bosted i utlandet, de kan ta med en kartong på 200 sigaretter som før.

Handlet i utlandet?

Etter at den reduserte kvoten ble innført, har TRN registrert en nedgang i salget av tobakksvarer. Men, også en del andre produkter som normalt er gode salgsvarer, har vist en fallende tendens.

Dagestad har tidligere overfor flysmart24 sagt at TRN tror at dette har sammenheng med at reisende kjøper sine tobakksvarer i utlandet.

Disse, tor man, kjøper samtidig med seg det de skal ha av andre taxfree-varer. Dette er varer som de ellers ville ha handlet ved ankomst Oslo Lufthavn,