SAS flyr med overskudd – har god fart i billettsalget

Mange fulle fly for tiden for SAS, som legger frem sitt første overskudd siden før pandemien. Foto: Knut-Erik Mikalsen

SAS legger i dag frem sitt første kvartalsregnskap med overskudd siden 2019, og utsiktene videre ser gode ut: – Vi har en positiv trend i billettsalget i høst og vinter, forteller konsernsjefen.

Dagens resultat viser et overskudd før skatt på 557 millioner svenske kroner, i det som er SAS’ tredje kvartal. Selskapet operer med forskjøvet regnskapsår, og dette gjelder for månedene mai, juni og juli.

Overskuddet var ventet, men større enn det analytikerne hadde regnet med.

6 milliarder «på bok»

Passasjerutviklingen har vært svært god. Nærmere 7 millioner passasjerer reiste med SAS i tredje kvartal, det høyeste antallet passasjerer på et kvartal siden før pandemien.

I sine kommentarer til regnskapet skriver konsernsjef Anko van der Werff at selskapet nå har en kassabeholdning på 6,4 milliarder svenske kroner.

– Vi nærmer oss vintersesongen og jeg er fornøyd med den positive utviklingen i billettsalget vårt i tredje kvartal. Vi fortsetter å øke driften og øker kapasiteten i vinter sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, skriver han.

På riktig vei

SAS er inne i en avgjørende tid for selskapets overlevelse, og dagens regnskapstall forteller med all tydelighet at selskapet er på riktig vei.

Omsetningen fyker i været. Den var i tredje kvartal på 13,2 milliarder svenske kroner, mot 8,6 milliarder i samme periode i fjor. Her nærmer SAS seg nivået før pandemien.

Selskapet skal ikke bare kutte videre i sine kostnader, men også hente inn ny kapital for å sikre sin fremtid. Det betyr mange nye eiere.

God etterspørsel

Anko van der Werff er svært godt fornøyd med situasjonen, og prosessen med å lede SAS gjennom konkursbeskyttelse og mot ny drift når denne er avklart:

– Vi har fortsatt mye arbeid foran oss med vår transformasjonsplan for å sikre langsiktig konkurranseevne, men jeg ser dette som et tydelig tegn på at vi er det på rett spor og at arbeidet vårt gir resultater. Vi fortsetter å øke aktiviteten vår og vil øke kapasiteten i vinter i forhold til tilsvarende periode i fjor. Vi noterte også et sterkt billettsalg i løpet av tredje kvartal. Det indikerer god underliggende etterspørsel på tur til tross for en mer usikker økonomisk prognose for storsamfunnet, sier han.