Ser nye trender hos nordmenn som kjøper flybilletter

Det islandske flyselskapet Icelandair øker satsingen på Norge fra neste år. Nå ser selskapet endringer i nordmenns reisevaner. Foto: Shutterstock

Flyselskapene er spent på hvordan etterspørselen etter flybilletter vil bli utover høsten og vinteren. Samtidig ser et av selskapene nye trender blant nordmenn som kjøper flyreiser.

Det islandske flyselskapet, Icelandair, har i dag ruter til Oslo og Bergen, og er en betydelig aktør for den norske trafikken til og fra USA.

Nå ser salgssjefen for Norge, Bjørn Tore Larsen, det han mener er to nye trender hos nordmenn som kjøper flybilletter i selskapet:

De nye trendene

Det er fortsatt slik at nordmenn venter med å kjøpe billetter tettere opp mot avgang enn før. Det nye Larsen ser er at mange kjøper seg opp til en høyere billettklasse, for å kunne endre reisen hvis det skulle bli behov.

– Vi nordmenn er blitt mindre prissensitive, og betaler for de produktene vi vil ha. Nordmenn verdsetter fleksibilitet over pris og vi vil reise når det passer for oss. Vi ser dette tydelig ved at vi selger flere standard- og flex-billetter, som er endringsbare billetter, sier Larsen.  

Bruker mer penger

Larsen har også gjort seg en annen observasjon som tyder på at nordmenn til nå ikke har skrudd igjen for reiser, tross mer presset privatøkonomi.

Tallene viser at det er færre nordmenn som reiser til USA i år enn i fjor, men de som velger å reise bruker mer penger under oppholdet enn før.

– Det er en interessant observasjon, som både kan tyde på at noen nordmenn er godt stilt og prioriterer å reise. Samtidig viser det at flere kanskje bruker lengre tid på å spare opp til en tur og reiser sjeldnere. De bruker da mer penger når de først er ute og reiser, mener Larsen.

Øker til Norge

Det islandske selskapet har inntil tre daglige avganger mellom Oslo og den islandske hovedstaden Reykjavik.

Til neste år ligger det an til en økning, forteller Larsen:

– Vi opprettholder daglig forbindelse fra Oslo til Island og videre til USA gjennom vinteren, og vi starter også med daglige flyvninger fra Bergen i 2024. Icelandair flyr selv til mange destinasjoner i Nord-Amerika og med våre samarbeidspartnere kommer nordmenn seg videre til de fleste reisemål, sier Larsen.

Tre daglige  

Larsen sier at Icelandair har hatt gode resultater for flyvningene sine fra Oslo og Bergen i sommer, og at prognosene ser bra ut også for tredje kvartal.

– Med tre daglige fly i sommer fra Norge til Island og videre til USA, har vi flydd mange nordmenn over dammen. Men, det har også vært mange amerikanere som har villet besøke Norge takket være en svært fordelaktig kronekurs, forteller Larsen.

Spesielt har morgen- og formiddagsflyvningene vært populære, sier han.