Nektet å gi fra seg setet til familie – skjelt ut etter noter

Stadig flere kjøper seg et sete på flyturer. Er det da ok at noen andre forlanger at du skal bytte? Nei, sier SAS. Foto: Shutterstock

Det at flyselskapene etter hvert har gjort det til butikk å ta betaling for seteplassering, har ført til at en ny type konflikter har dukket opp.

Det oppstår fort krangel når passasjerer føler seg presset til å gi fra seg setet sitt for at familier eller grupper skal få sitte sammen.

Slike saker havner også raskt i sosiale medier, og det tar normalt ikke lang tid før det også er full fyr i kommentarfeltene.

Full fyr

Veldig ofte handler slike saker om reisende på økonomiklasse som ikke har betalt for et spesielt sete, men som ber andre reisende flytte seg slik at en familie likevel får sitte sammen. Det får andre til å tenne.

Så også i denne saken som britiske The Mail forteller om.

Her handler det om et foreldrepar som kommer om bord på et fly fra Dubai til Storbritannia. De reiser sammen med tre sønner.

LES OGSÅ: Vil doble taxfree-kvoten for nordmenn igjen

Når familien kommer om bord starter spetakkelet. For de har seter på ulike steder i kabinen, og det var åpenbart at de ikke hadde betalt for å sitte sammen.

Ville at andre skulle flytte

Derfor startet de straks å organisere flytting av andre slik at de likevel kunne sitte sammen.

En av dem som sitter nærmest, nekter imidlertid å flytte. Hun fortalte at hun helt bevisst hadde kjøpt seg et sete ved midtgangen, og bestilt en spesiell diettmat. Og, hun ville sitte behagelig på den åtte timer lange flyturen.

Hun blir tilbudt et midtsete annet sted i flyet, men takket nei.

Hun opplevde så å bli skjelt ut av andre reisende om bord. Hun blir beskylt for å splitte en familie fordi hun ikke ville flytte seg.

LES OGSÅ: UD advarer mot farer – det går mange nordmenn hus forbi

Når hun deler saken sin på sosiale medier, er det imidlertid mer støtte å hente. Over 1 000 kommenterte saken i løpet av kort tid.

Noen skriver at de er møkk lei av alle familier som kommer om bord og ber om at andre, som har betalt for sine seter, skal flytte seg slik at de selv skal få sitte sammen.

SAS: Kan nekte

Det er ikke kjent hvilket flyselskap dette dreide seg om.

Hos SAS sier pressesjef Tonje Sund til flysmart24 på generelt grunnlag at det er klare regler i selskapet hva som skal være praksis i slike saker:

– En passasjer som har betalt for et gitt sete, kan i utgangspunktet svare at vedkommende ikke ønsker å flytte. Men, vår erfaring er at det pleier å løse seg veldig fint gjennom dialog. Våre ansatte i kabinen er vant til å håndtere denne typen ting om bord, selv om det ikke er veldig utbredt, sier Sund.

LES OGÅ: Første europeiske flyselskap som tilbyr barnefri sone

Hun sier at det er viktig å sørge for ønsket seteplassering i god tid, og helst før avreise. På flyplassen kan det være for sent å få seter sammen:

Inkludert i prisen

– Uansett, dersom man har spesifikke ønsker for hvor man vil sitte i flyet eller vil ha en garanti for å sitte sammen med reisefølget sitt, er det absolutt å anbefale at man ordner dette før man kommer til flyplassen. Jo tettere på avgang, jo større er risikoen for at man ikke får ønsket sitt oppfylt, sier Sund.

Artikkelen fortsetter under bildet

«Det pleier å løse seg veldig fint gjennom dialog»

Tonje Sund. Foto. SAS

Enkelte billett-typer har setereservasjon inkludert i prisen, men ikke alle:

– Sjekk derfor hva som gjelder for den billetten du har valgt, så slipper du overraskelser. Reiser man på den billigste billettypen der valg av sete ikke er inkludert, kan man kjøpe sete på forhånd hvis man likevel ønsker å velge sete selv, sier Sund.

LES OGSÅ: Flyekspert: – Ingen grunn til å være redd de hvite flyene

Gate-personalet har også mulighet til å endre setetildeling før ombordstigning, forteller hun og avslører at hun selv har gått i baret ved å ikke forhåndsreservere seter:

SAS-sjefen bommet selv

– Dersom det er travelt er det ikke sikkert gate-personalet kan prioritere å skaffe et ønsket sete. De vil eventuelt henvise til å spørre crew om bord om det lar seg gjøre å bytte sete. Men det er ikke noe man kan garantere at lar seg gjøre.

– Jeg var selv litt sent ute med å reservere seter da familien skulle til USA sist. Da var det ikke fire seter ledig ved siden av hverandre, da jeg skulle sjekke inn. Løsningen ble at jeg satt med eldstemann og far satt med yngste. Så neste gang vi skal på tur skal jeg følge egne reiseråd og ordne seteplassering i god tid i forveien, for jeg synes jo det er hyggelig å reise i samlet flokk, sier Sund.