Kunstig intelligens gir raskere sikkerhetskontroll

Ny skanner-teknologi gjør det mulig å passere sikkerhetskontrollen på Frankfurt Airport på en raskere måte enn før. Foto: Fraport

Nå skjer det konkrete fremskritt når det gjelder sikkerhets-kontrollen på flyplassene. En helt ny skanner er nå under utprøving, basert også på bruk av kunstig intelligens.

Det skjer på Frankfurt International Airport.

Den nye skanneren er verdens første i sitt slag. Den skal gjøre det mulig for reisende å spasere gjennom den uten å måtte kle av seg jakker, frakker eller annet yttertøy.

Plunder, heft og køer

Det å sjekke yttertøy separat er nødvendig med de øvrige skannerne som er i bruk i dag, også på norske flyplasser.

Det fører ikke sjelden til plunder og heft, og skaper raskt lange køer.

Slik er det ikke lenger i Frankfurt, som mange nordmenn reiser til og fra hver dag. Nytt utstyr er fremdeles i testfase, men:

Skanneren har som hovedmål å sørge for at prosessen i sikkerhetskontrollen går enda raskere enn i dag, og at kontrollen nå skal foregå på en sikrere måte.

Jobber raskt

Ifølge en pressemelding som Tysklands største flypass har sendt ut, heter det at den første skanneren er i bruk på flyplassens avgangshall A i terminal 1.

Flyplass-selskapet skriver at R&S QPS Walk2000, som den heter, er en 360 graders gjennomgangs-skanner som kan oppdage alle slags elementer raskt og kontaktfritt.

– Skanneren gir en mer behagelig sikkerhetsopplevelse. Passasjerer trenger ikke å stoppe for å bli skannet, og kan i stedet sakte gå gjennom den, heter det i omtalen.

Oppdager «alt»

Det er en deteksjonsprogramvare basert på kunstig intelligens som automatisk identifiserer metalliske og ikke-metalliske objekter. 

Ifølge flyplassen er det ikke mye som unnslipper kontroll med det nye utstyret:

– Teknologien gjør at skanneren kan trenge gjennom flere lag med klær, noe som gjør det unødvendig å fjerne for eksempel jakker og frakker. Dette gjør en stor forskjell når det gjelder komfort og personvern når du går gjennom sikkerheten, skriver flyplassen.

Det er tysk politi som er ansvarlig for sikkerhetsnivået for flyplassen, skriver den, og sier at det også er politiet som vil gi en eventuell endelig godkjennelse for å ta skanner-teknologien i bruk.