Massive aksjoner mot piratkopier – norsk toll advarer

Mange livnærer seg ved å selge kopivarer. Det skjer helt åpenlyst, slik som her på promenaden i Marbella på Costa del Sol denne uken. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det har i den senere tid vært gjennomført en rekke politiaksjoner mot salg av ulovlige varer til turister. Bare i to enkeltaksjoner i Spania nylig ble 250 000 kopivarer beslaglagt.

Spansk politi ser ut til å ha intensivert kampen mot den lukrative omsetningen.

Ikke bare dukker agentene opp på de populære feriemålene til stadighet. De sørger også for å slå til på ulike tider av døgnet, og på ulike steder.

Kan bli anholdt

Dette gjør at de som er engasjert til å selge varene skal vite at de risikerer å få alt beslaglagt og selv bli anholdt.

Som flysmart24 har skrevet tidligere, er salg av kopivarer en omfattende virksomhet i de fleste populære ferieland, som Spania, Hellas, Tyrkia og Italia.

Det er en milliard-industri som tapper landenes økonomi for milliarder av kroner i tapte skatte- og avgiftsinntekter. Det dreier seg som oftest om tekstiler, leker og datautstyr.  

I land som for eksempel Italia er det ikke bare forbudt å selge, men også å kjøpe. Enkelte steder i Spania har politiet også slått til og bøtelagt kjøpere, blant annet på Mallorca.

I Tyrkia er virksomheten også voldsom, der selges kopivarene også fra faste utsalgssteder.

Jages fra stranden

Likevel fortsetter virksomheten, slik som på Costa del Sol. Helt åpenlyst selges varene på fortauene.

Noen steder har flysmart24 sett at selgerne blir jaget vekk fra stranden, men får gå i fred når de flytter seg til gatene. Der kunne vi også registrere at falske t-skjorter fra Manchester City med spiller nummer 9, med Haaland på ryggen, er i utstrakt salg.

Så hvis man handler varer fra disse selgerne – risikerer man da noe dersom kopivarene oppdages i toll-kontrollen når man kommer hjem til Norge?

Slik reagerer tollvesenet i Norge

– I utgangspunktet er det kun ulovlig med kjøp og import av falske varer i næringsøyemed. Det betyr at du for eksempel kan kjøpe et par uekte solbriller eller uekte veske på ferietur, uten å gjøre noe ulovlig, sier Ingeborg Anna Aalberg, rådgiver i Tolletaten, til flysmart24.

Men, hvis antall varer har et større omfang enn dette, er situasjonen for den reisende straks mer alvorlig, forteller hun.

Kan bli straffet

– Import av falske varer vil være ulovlig. Dersom du som privatperson utnytter piratkopierte produkter for egen økonomisk gevinst, som ved videresalg. Slike tilfeller kan straffes, selv om utnyttelsen og innførselen er av et lite omfang, sier Aalberg.

Hva er reaksjonen fra tolletaten hvis slikt blir oppdaget i reisendes bagasje?

– Tolletaten kan holde tilbake varer vi mistenker er forfalsket. Så kan vi varsle rettighetshaver, hvis vi mistenker at importen skjer i næringsvirksomhet. Om det konkluderes at varen er forfalsket eller representerer en krenkelse av rettighetshavers rettigheter blir varene som oftest destruert. Hvis du importerer varer for videresalg, kan du risikere å bli straffeforfulgt av varemerkeeier, sier Aalberg.

Under et ferieopphold

Skjer det ofte at dere beslaglegger slike produkter fra nordmenn som kommer fra utlandet?

– Falske varer er noe vi ofte ser i postsendinger, men også på landeveien og på flyplassene. Falske varer kommer i et bredt spekter av produkter som man finner både på storbyferie eller under et ferieopphold i sydligere strøk. Det er verdt å notere at piratkopierte varer har ikke gjennomgått de samme kvalitetskontroller som ekte varer. Det betyr at de ikke oppfyller de samme internasjonale og europeiske sikkerhetsstandarder. Produktene kan derfor utgjøre en risiko for forbrukerens helse og sikkerhet, sier Aalberg.