Norske høstferie-turister havnet rett i hetebølge

Turistene på Gran Canaria må beskytte seg mot den sterke varmen som vil være på øya denne uken. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som har valgt seg Kanariøyene som høstferiemål, har dumpet rett inn i en intens hetebølge. Den skal vare hele denne uken.

Det spanske meteorologiske institutt, Aemet, har sendt ut oransje farevarsel for Gran Canaria.

Det er en kraftig advarsel om temperaturer som kan være skadelig for utsatte personer.

Høyere enn normalt

Instituttet forbereder folk på at temperaturene vil ligge langt høyere enn det som er normalt for årstiden.

Denne uken kan temperaturene i områdene sør på øya, rundt Maspalomas, komme opp i 36 grader på dagtid, og rundt 25 grader på natten.

Den høyeste temperaturen i går, søndag, ble målt til 35,7 grader. Det var på et sted som heter Tasarte, og som ligger sørvest på øya – ikke langt fra det kjente feriestedet Puerto de Mogán.

Slik blir uken

I dag, mandag, har Aemet varslet temperaturer opp mot 35 grader sør på øya. Det blir også advart mot tropenetter, der temperaturen vil variere mellom 22 og 24 grader hele uken.

Den varslede varmen vil fortsette inn i tirsdag, onsdag og torsdag.

Først fredag er det et lite hakk ned på skalaen, blir det «bare» 34 grader og synkende til 33 lørdag og søndag.

En het sommer

Spania har, i likhet med land som Portugal, Frankrike, Italia og Hellas, opplevd hetebølger på løpende bånd gjennom hele sommeren.

Dette har vært godt varslet, og satt i sammenheng med den globale oppvarmingen.

Det uvanlige været har ført til både mange skogbranner og store oversvømmelser flere steder. På Kanariøyene var det nylig storbrann på Tenerife, som varte i mange dager.