Tvunget til å betale 6 000 kroner ekstra for kofferten

Det ble en dyr reise for kvinnen som brukte Turkish Airlines til Oslo. Selskapet har opptil tre daglige avganger fra Istanbul til Gardermoen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange er oppgitt over hvor høy pris man ofte må betale for å få med seg en bag eller koffert på flyet. Det hører imidlertid til sjeldenhetene at det er snakk om slike summer som i dette tilfellet.

Den kvinnelige passasjeren skulle reise med Turkish Airlines fra den tyrkiske riviera, fra Antalya til Oslo og Bergen via flyplassen i Istanbul.

Hun hadde ikke fått betalt for bagasjen, en koffert på 13 kilo, før hun kom til flyplassen.

Da kom sjokket

Der fikk hun seg litt av et sjokk. Der ble hun nemlig presentert for en regning på svimlende 6 000 norske kroner for å få bagasjen med flyet.

Hun forsøkte å protestere mot den svimlende summen, men ble avvist.

Fordi hun ikke hadde betalt for bagasje på forhånd, mener hun at Turkish Airlines anså hele koffertens vekt for å være overvekt. Derfor ekstrem-prisen.

Situasjonen oppsto fordi kvinnen har forklart at hun ikke fikk lagt til en bagasje da hun kjøpte billetten hos Travellink.

Betalte ekstra

Hun kontaktet selskapet som mente at det ikke ville være noe problem å få betalt for bagasjen ved avreise, noe hun da satset på. Hun ba likevel om at en kolli ble registret på billetten, og betalte 352 kroner for dette.

Denne summen ble senere refundert, fordi det ikke var mulig å etterbestille bagasjen. Byrået mente at det uansett ville gå greit å ordne dette på flyplassen.

Der møtte hun krav om å betale 10798,46 tyrkiske lira, ca. kr 6000 på den tiden, for kofferten som veide 13 kg. Hun følte seg tvunget til å betale dette for i det hele tatt å komme med flyet til Norge.

Krevde pengene tilbake

Etter turen krevde hun derfor pengene tilbake, men det kravet ble avvist. Travellink har svart at de ikke kunne gjøre noe med saken fordi Turkish Airlines ikke tillater noen av sine agenter å selge bagasje.

Flyselskapet på sin side viste til at kvinnen kjøpte en billett uten bagasje inkludert, men kan ikke si om prisen hun betalte på flyplassen var høy eller ikke.

Derfor har saken havnet på bordet til Transportklagenemnda for flyreiser i Norge.

Den har delt seg i to. Mindretallet legger til grunn at kvinnen ble avkrevd overvektpris per kilo for hele
bagasjen.

Har ikke prisliste

De mener at mye tyder på at selskapet heller ikke opererer med offentlige tilgjengelige priser for overvekt eller kjøp av ekstra innsjekket bagasje på flyplassen. Mindretallet konkluderer derfor med at de ikke kan se at selskapet hadde hjemmel for å kreve så høyt gebyr.

Flertallet avgjør denne saken. De er enig med klager at det var en svært høy pris, men kan ikke se at det er grunnlag for å kreve refusjon.

– Klager hadde kjøpt en billett der bagasje ikke var inkludert og da må man betale ekstra dersom man likevel ønsker å medbringe en koffert som må sjekkes inn. Det ligger utenfor nemndas mandat å vurdere prisnivået for dette på flyplassen i Istanbul. Flertallet kan derfor ikke anbefale at klager gis medhold i en eventuell reduksjon og refusjon av prisen hun betalte, heter det i vedtaket.