Advarer norske turister mot å få veggedyr-panikk

Det kommer stadig nye meldinger om økt forekomst av veggedyr i ulike ferieland i Sør-Europa. FHI advarer mot å overdrive situasjonen. Foto: Shutterstock

Flere av de populære ferielandene for nordmenn har opplevd den rene eksplosjonen når det gjelder veggedyr. Veggedyrene har gjort et skikkelig comeback etter pandemien.

I Spania, for eksempel, har forekomsten av veggedyr økt med over 70 prosent de siste par årene. Også i land som Frankrike og Portugal har parasittene skapt store problemer for hotellene.

I Hellas oppdages det også veggedyr i stadig større omfang. Der opplever turistene selv å få skylden for at de tar parasittene med seg hjemmefra.

FHI: Advarer mot panikk

I det norske Folkehelseinstituttet (FHI) advarer forsker ved Skadedyrkontroll, Anders Aak, mot å få panikk over de voksende tallene om veggedyr-forekomst som presenteres i media.

FHI opplyser at det ikke fins noen sikre statistikker over utbredelsen eller økning av veggedyr i de ulike europeiske landene, men at veggedyr har vært jevnt økende de siste 10-20 årene.

– At det er en økning nå, kan jo rett og slett forklares ut fra det faktum at det var liten eller ingen reisevirksomhet under pandemien. Da sank også utbredelsen av veggedyr. Når reiseaktiviteten nå har tatt seg opp, får vi en naturlig økning igjen. Kanskje ikke mer enn til det nivået som egentlig er normalt, sier Anders Aak til flysmart24.

Her er det verst

I Spania, Portugal og Frankrike blir besøkende derimot advart mot skadedyrene, og gjester blir oppfordret til å holde koffertene unna senger og soverommene.

Det er disse områdene parasittene oppsøker for å suge blod av mennesker.

Ifølge avisen Spanish News Today har de største utbruddene i Spania vært registrert i områder som Madrid og Katalonia inkludert storbyen Barcelona.

Dessuten i Valencia-området og alarmen inkluderer også turistområder som Alicante og Benidorm. I tillegg trekkes Balearene frem, med Mallorca som det mest sentrale av turistområdene.

Skylder på turistene

I Hellas har hoteller i Athen blitt invadert. Men her vil ikke hotellnæringen selv ta ansvaret for dette.

Da veggedyr ble oppdaget på et badehotell i hovedstaden, var eierne raskt ute og anklaget spesielt franske turister for å ha tatt dem med seg til landet.

Også i verdensmetropolen London har skadedyrene, som forårsaker røde merker og kløe, blitt et økende problem på hotellene.

Folkehelseinstituttet (FHI) har lagt ut en del anbefalinger for nordmenn som er på tur i områder der veggedyrplagen nå er økende.

Disse er:

FHIs anbefalinger

Undersøk sengen: Når du kommer til overnattingsstedet, bør du undersøke undersiden av sengen for å se etter mørke ekskrement-flekker og dyr. Let også i sprekker, og løft på tekstilkanter i sengen der det er mulig. Sørg for godt lys når du leter, og bruk for eksempel lommelykt-appen på mobilen.

Ikke flytt inn på rommet ved funn: Dersom du finner veggedyr eller mistenker spor, skal du ikke flytte inn på rommet. Oppsøk resepsjonen umiddelbart, og be om at rommet undersøkes nøye. Hvis ikke mistanken om veggedyr blir avklart, bør dere be om et nytt rom eller skifte overnattingssted.

Hold bagasjen lukket og i høyden: Plasser kofferten vekk fra senga, og gjerne på et koffertstativ eller hylle. Hold kofferten mest mulig lukket, og kun åpne den når du skal ta ut eller legge på plass klær og gjenstander.

Kulde- eller varmebehandle etter reisen: Har du overnattet et sted hvor det er mistanke om veggedyr, bør du kulde- eller varmebehandle bagasjen før du tar den med deg hjem.