Noen enkle grep som kan hindre et reisemareritt

Stresset foran flyturen? I så fall er det mange grep du kan ta for å kunne senke skuldrene flere hakk. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange stresser helt unødvendig før flyturen. Det fins en del helt enkle grep å ta som kan gi flyreisende en hyggeligere og mer avslappende start på reisen.

Her kan flysmart24 fortelle om flere muligheter som fins og som gjør at reisende kan skli problemfritt gjennom flyplass-prosessene, spasere uthvilt og rolig til gate når det er klart for avgang.

Det krever bare litt forberedelser.

Bilde av køen

Etter å ha utnyttet de aktuelle mulighetene noen ganger, blir det etter hvert en vane. Aldri mer stress og kaos altså.

Før sikkerhetskontrollen:

En god start er å laste ned Avinors nye app som gjør at reisende til enhver tid kan sjekke kø-situasjonen på flyplassen. På Oslo Lufthavns hjemmeside vil du finne oppdatert bilde som viser avgangshallen og kø i sanntid.

Derfra er veien kort til å ta de neste grepene:

Er det lang kø, er det da god tid til å kjøpe seg plass i fast track. Dette er hurtigkøen som gjør at reisende med adgang til denne tjenesten slipper raskere gjennom sikkerhetskontrollen.

Blir alltid sjekket ekstra

Hos Norwegian, for eksempel, kan man kjøpe fast track inntil 30 minutter før avgang. Det betyr at det er fullt mulig å sikre seg raskere sikkerhetskontroll også etter at man har kommet til flyplassen, og oppdager at køene er lange.

Uansett kø er det om å gjøre å ta ut visse ting når røntgen-gjennomgangen skal skje.

En erfaring som flysamrat24 har gjort, er at innhold som kameraer, ladeutstyr og powerbank er like greit å ta ut og sjekke separat sammen med pc og mobil.

Tid for å orientere seg

Slikt blir som regel sendt på nytt hvis det ikke er tatt ut av håndbagasjen. Man sparer tid og kanskje en smule irritasjon ved å gjøre denne øvelsen til en fast regel.

Etter sikkerhetskontrollen:

På større flyplasser er det greit å starte med å sjekke hvor flyet ditt skal gå fra.

Om nødvendig gå til gaten slik at du vet hvor lang tid det tar, hvis du planlegger å gjøre andre ting mens du venter på avgang.

Dagsfersk billett

De fleste flyplasser av en viss størrelse har tilbud om lounge, for de som vil. Her blir det servert mat og drikke i roligere omgivelser enn i den normalt sett mer travle og bråkete passasjerterminalen.

Noen reisende har tilgang på lounge i billetten, som tilfellet er på SAS-loungene på Oslo Lufthavn.

De andre kan kjøpe seg adgang, det gjelder blant annet på Gardermoen, Bergen og Stavanger. Det eneste kravet til adgang er at man kan fremvise en dagsfersk billett.

Fra nyttår blir det også åpnet en ny innenrikslounge, som Avinor skal stå for driften av på Gardermoen. Den kan alle besøke.

Panorama-utsikt

Men på Gardermoen fins det også et tilbud for dem som vil slappe av i rolige omgivelser, men ikke kjøpe seg lounge-adgang.

Like etter rulletrappen på pir nord ligger det et eget avslapningsområde. Der er det gratis å sitte eller ligge så lenge man vil.

Utsikten er det heller ikke noe å si på – her er det panoramautsikt over livet på flyplassen.

Dette kan i seg selv være nok til å få noen hver til å senke skuldrene.