Oslo lufthavn kåret til best på punktlighet i Europa

Åtte av ti fly gikk i rute fra Oslo Lufthavn i fjor. Det betyr at flyplassen var best på punktlighet i Europa. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Norges hovedflyplass er kåret til Europas mest punktlige lufthavn i Europa. Det viser Eurocontrols kåring for 2023.

Eurocontrol er Europas fellesorgan for flykontroll, og registrerer kontinuerlig alle flybevegelser på flyplassene.

Nå har den igjen plassert Oslo lufthavn på toppen av statistikken for punktlighet.

Åtte av ti i rute

Norges hovedflyplass hadde i 2023 en punktlighet på 78 prosent, opp to prosentpoeng mot året før. Det vil si at åtte av ti fly gikk i rute gjennom hele året.

Wien og Athen kommer på andre- og tredjeplass i kåringen, som omfatter flyplasser som håndterer mellom 25 og 40 millioner passasjerer årlig.

Oslo har også danket ut sin konkurrent i sør, Kastrup ved København, som hadde en punktlighet på 69 prosent og havnet på femteplass. Ingen andre nordiske flyplasser er på listen over de 20. beste.

Velsmurt og effektiv

For de fire største lufthavnene i Norge, er punktligheten på over 80 prosent.

– Selv om vi de siste dagene har hatt noen utfordringer med punktligheten vår i svært krevende vintervær, er Oslo lufthavn et velsmurt og effektivt maskineri. Derfor er det gledelig at vi igjen topper denne kåringen, sier lufthavndirektør på Oslo lufthavn, Stine Ramstad Westby.

Oslo lufthavn hadde over 25 millioner reisende i 2023.

Det er en økning mot 2022, men fremdeles et stykke bak toppåret 2019.

Ikke tilbake ennå

– Trafikken er ikke tilbake der vi ønsker at den skal være, men reiselysten øker, og vi har god tro på 2024. Da er det ekstra viktig at vi fortsetter det gode samarbeidet med partnerne våre, blant annet fly- og bakkeselskapene, slik at den gode kundeopplevelsen og punktligheten vår opprettholdes også når trafikken øker, sier Westby.

Lufthavndirektøren trekker også frem teknologi, flysikringstjenesten, bakkemannskapene og samarbeidspartnere som avgjørende brikker i driften av flyplassen, spesielt under de siste ukenes store snøfall.

– Vi oppnår dette resultatet fordi vi har et veldig godt og koordinert samarbeid mellom veldig mange aktører. Det jobber 13 000 mennesker på Oslo lufthavn, sier hun.