Taxfree-selskapets nettsider stengt etter data-angrep

Nettsidene til Travel Retail Norway har vært utsatt for dataangrep. Derfor er de stengt ned inntil videre. Foto: Knut-Erik Mikalsen

De som har forsøkt å sjekke priser eller legge inn bestillinger på nettsiden til Travel Retail Norway de siste dagene, har blitt møtt av en plakat som forteller at nettsiden for tiden er utilgjengelig.

Forklaringen er at nettsidene til Travel Retail Norway (TRN) ble utsatt for et dataangrep for et par dager siden. Selskapet driver taxfree-butikkene på de største flyplassene i Norge.

Da angrepet ble oppdaget, fikk selskapet straks stengt ned nett-tjenesten på tax-free.no.

Vil være sikker

– Vi jobber nå med å få tjenesten i gang igjen. Det vil ikke bli normal nett-tjeneste igjen før vi er helt sikre på at systemet er helt sikkert igjen, sier viseadministrerende direktør Haakon Dagestad i TRN til flysmart24.

Dagestad kan ikke si når nettsidene kan være oppe igjen, men understreker at tjenesten i butikkene er som vanlig for publikum:

– Reisende vil ikke kunne sjekke varer og priser og vil heller ikke kunne benytte vår tjeneste for forhåndsbestillinger – klikk og hent – før nettsidene er oppe igjen, sier Dagestad.

Lastet ned

Han sier at så langt selskapet har oversikt torsdag, har ingen lagret datainformasjon blitt hentet ut eller lastet ned av utenforstående.

Dette gjelder også informasjon som kunder som er medlem i lojalitetsklubben, Tax Free & Me, har lagt inn.

– Skulle det under arbeidet vise seg at personlig innhold har blitt hentet ut, skal vi gi beskjed til kundene om dette omgående, sier Dagestad.

Treg tjeneste

Han forteller at datainnbruddet ble oppdaget for et par dager siden.

– Vi oppdaget det ved at visse funksjoner begynte å gå tregt. Da vi sjekket saken videre ble det klart at vi sto overfor et klassisk dataangrep, forteller Dagestad.

Artikkelen fortsetter under bildet

Dette er plakaten som møter kunder som vil sjekke taxfree-prisene hos Travel Retail Norway. Foto: Skjermdump

Selskapet har hentet inn ekstern hjelp for å få stanset angrepet.

Dagestad forteller at de som jobber med å få sidene opp igjen, har overfor TRN fortalt at selskapet har vært gjenstand for det ekspertene kaller «et klassisk datainnbrudd.»

Skal få normal service

– Vi aner ikke hvor angrepet kommer fra. Nå jobber vi med å få sidene opp igjen, slik at folk kan få det tilbudet og den nettservicen de er vant til, sier Dagestad.

Han sier stansen i nett-tjenesten også vil få visse økonomiske konsekvenser, men at de neppe vil bli store.

Travel Retail Norway (TRN) driver taxfree-butikkene på de største av Avinors flyplasser her i landet. Det gjelder flyplassene i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.