Vil flytte toppsesongen i Syden – mange er skremt

I alle år har juni, juli og august vært selvskrevne toppmåneder for Syden-ferien. Nå kan det bli en forandring. Foto: Shutterstock

I dag er toppsesongen for Syden-ferier i slutten av juni, juli og august. Dette er tiden skolen har ferie. Men nå kan det bli forandringer på toppsesongen.

Heten og skogbrannene som mange land i det sørlige Europa har opplevd de siste årene, skremmer mange nordmenn.

De vil heller legge Syden-oppholdet til senere på året. Da er spesielt to måneder mest aktuelle.

Det viser en ny undersøkelse som medieselskapet Schibsted har utført.

Undersøkelsen ble foretatt i februar, og her er det flere klare konklusjoner:

Dette svarer nordmenn

På spørsmål om det er mindre aktuelt å feriere i Sør-Europa på grunn av hetebølgene, svarer hele 41 prosent av de spurte ja.

Enda flere, 44 prosent, svarer at hetebølgene på sommeren gjør at det er mer aktuelt for dem å legge ferien til et annet tidspunkt enn de ukene heten er på sitt verste.

Når de så blir spurt om hvilke måneder det kan være mest aktuelt å flytte ferien til, er det opptil 54 prosent som peker på september og oktober.

Dernest følger april og mai, som 40 prosent velger som alternative feriemåneder.

Advarer mot forverring

Som flysmart24 har skrevet tidligere, varsler klimaforskerne at de intenst hete somrene i Spania, Portugal, Frankrike og Hellas vil fortsette, og kanskje forverres.

De første tegnene på at det kan gå mot en reprise på fjorårets varme sommer, er allerede tydelige.

I Hellas har vinteren vært den varmeste i landets historie. I Spania kjemper mange populære reisemål mot langvarig tørke, og med å sikre nok vann foran sommersesongen.

På Teide, Spanias høyeste fjell på 3 700 meter, har det for første gang ikke vært snø på 108 år. Dette ifølge det spanske meteorologiske institutt, Aemet, som varslet en varm vinter på Kanariøyene. Det har slått til.

Signalene er tydelige

Det er ikke bare i Norge at spørsmålet har dukket opp om heten begynner å bli vel tøff i de tradisjonelle feriemånedene.

På en av verdens største reisemesse, World Travel Market i London, ble spørsmålet reist så sent som i november.

Der ble det lagt frem en studie, laget på oppdrag fra den britiske reiseorganisasjonen Abta, som konkluderte med det samme som Schibsted-undersøkelsen:

Mange frykter hetebølgene, og er innstilt på å legge ferien til andre tider på året enn i de tre sommermånedene juni, juli og august.