Nordmenn skremt – svikter populært ferieland

Nordmenn prioriterer reiser innen Europa fordi det føles sikkert, viser Tickets feriestatistikk. Men et populært ferieland er i trøbbel. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Feriebestillingene for sommeren viser at nordmenn flest velger å reise innenfor Europa. Men et av de populære landene har færre bestillinger enn ventet.

Dette kommer frem i den siste ferieundersøkelsen fra Ticket feriereiser, som er Nordens største reisebyrå for fritidsreiser. Ticket selger reiser for alle de store turoperatørene i markedet.

I undersøkelsen er det Spania, Thailand og Italia som har flest bestillinger til nå, og utgjør dermed pallen for ferietoppene 2024 så langt.

Skremt av fjoråret

Derimot er et normalt populært ferieland som Hellas i trøbbel og har en liten nedgang i antall bestillinger. Landet ligger nå på fjerdeplass, og er i år passert av Italia på salgsstatistikken.

Markeds- og administrasjonssjef for Ticket i Norge, Ellen Wolff Andresen, mener noe av forklaringen kan være å finne nettopp i det som skjedde i fjor:

– Noe av nedgangen i bestillingene kan skyldes at mange har fjorårets skogbranner og hetebølger i friskt minne, sier hun.

I fjor var det stor dramatikk på blant annet Rhodos, der skogbranner herjet i turistområdene og førte til at tusener måtte evakueres.

I tillegg opplevde noen av de evakuerte å bli beskylt for å ødelegge ferien for andre som ikke måtte flykte fra flammene.

Dette fordi de evakuerte fylte opp hoteller som ikke var omfattet av brannene, slik flysmart24 da kunne fortelle.

Fins alternativer

Årsaken til brannene var de mange og mer ekstreme hetebølgene som mange ferieland i Sør-Europa ble utsatt for i fjor – spesielt Hellas, Spania, Frankrike og Portugal.

Wolff Andresen mener imidlertid at Hellas har et så stort tilbud av reisemål, at det ikke skulle by på problemer å finne sikre feriesteder også til sommeren:

– Den mangfoldige greske skjærgården er et allsidig reisemål, hvor det vanligvis er mulig å finne mange rimelige ferieperler. Så hvis det ikke skulle skje noe uforutsett i år, tror jeg at veksten i bestillinger øker når sommeren nærmer seg, sier hun.

De mest populære

Ticket har presentert en liste over de 10 mest populære ferielandene, slik salgsstatistikken viser:

  • Spania
  • Thailand
  • Italia
  • Hellas
  • Storbritannia
  • Tyskland
  • Frankrike
  • Tyrkia
  • USA
  • Kroatia

Suveren ener

Som man ser er Spania på topp, som det klart mest populære ferielandet.

– Bestillingene har økt med 15 prosent sammenlignet med fjoråret, og 45 prosent hvis vi sammenligner med perioden før pandemien, sier Wollf Andresen.

Hun sier at det er Alicante som står for den største salgsøkningen i øyeblikket, selv om svært mange også reiser til Kanariøyene i vinter.

Klatrer og klatrer

Italia er på full fart oppover popularitetslisten, og har økt fra 5. plass i fjor til 3. plass i år. Spesielt mange sier de vil reise til Roma.

– Det er imidlertid nok av andre destinasjoner som også tiltrekker seg norske turister. Det er nok å nevne Milano, Venezia, Sicilia, Firenze og Bologna, sier Ticket-toppen.

På vei tilbake

Etterspørselen etter Thailand-reiser øker, og har vokst spesielt etter at alle innreiseregler forsvant fra dette landet.

– Reisene til Thailand har økt med 30 prosent sammenlignet med i fjor. Det er Bangkok, med sine nærliggende paradisstrender, som er mest populært. I tillegg kommer Phuket og Koh Samui, forteller Wolff Andresen.