Turister robbes på stranden – over 100 arrestert så langt

Turister opplever å bli robbet på stranden. midt på lyse dagen, på Mallorca. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Politiet på Europas mest populære ferieøy har bestemt seg for å slå knallhardt til mot bråk og upassende oppførsel blant turistene.

Allerede nå har over 100 personer blitt arrestert på Mallorca, Ibiza og Menorca. Og det før sommersesongen har kommet skikkelig i gang.

Som ventet er det verst på Mallorca.

En spent stemning

Derfor har politinnsatsen mot denne utviklingen blitt satt inn spesielt i enkelte strøk av Palma by, området sørøst for hovedstaden som heter Playa del Palma og på flyplassen i Palma, skriver den spanske avisen Crónica Balear.

Politiet har, sammen med de lokale myndighetene, en plan for å motvirke økt kriminalitet og uro som følge av den voldsomme turist-tilstrømmingen denne sommeren.

Som flysmart24 tidligere har skrevet, har det vært en kraftig økning i voldsepisoder på øyene. Det har gjort at det råder det politiet kaller for en «en spent stemning» i flere områder rundt hovedstaden.

Robbet på stranden

Det er ikke bare den aggressive volden blant rusede turister og fastboende som bekymrer, men også det man trygt kan kalle hverdagskriminalitet.

Det kan dreie seg om turister som blir robbet, selv på stranden og det midt på lyse dagen.

Ofte er ofrene berusede turister som lett blir et bytte for de utspekulerte kriminelle som lever av tyverier og ran.

Ellers dreier kriminaliteten seg om ran med vold og trusler, svindel og narkotikahandel.

Lommetyver herjer

De fleste av de over 100 som har blitt innbrakt av politiet så langt, har blitt det nettopp på bakgrunn av ran og tyverier.

Spesielt skjer dette i Palma by hvor lommetyver herjer, og som letter turister for verdisaker uten at de merker det og ikke oppdager dette før de er tilbake på hotellet.

Det nasjonale politiet (Policía Nacional) har satt inn en egen mobil brigade, som skal satse på spesiell høy kontroll på transportårer, bl.a. ved flyplasser.

Det dreier seg også om ferger som transporterer passasjerer fra halvøya og mellom øyene, samt på tog-, metro- og busstasjoner.

Har forberdt flere grep

Som flysmart24 har skrevet har myndighetene forberedt flere grep før sommersesongen, fordi man fryktet at det skulle bli mer uro.

Frykten har slått til. Det er blant annet innført skyhøye bøter for dem som bryter forbudet mot å drikke åpenlyst på offentlig sted.

De som bryter lovene risikerer å måtte ut med opptil 35 000 norske kroner i bot. Ikke nok med det – bøtene skal betales på stedet.