Bestille sommerferien nå? Her kutter du utgifter

Mange søker etter sol, varme og ro på ferien. Her fra Meloneras. Foto: Bård Ove Myhr.

Svært mange bruker tiden fremover nå til å bestille den neste store ferieturen – sommerferien. Utvalget av reiser er enormt, og det kan ofte være vanskelig å plukke det riktige tilbudet.

For de som ønsker å bestille tur og opphold selv, fins det imidlertid en del tips som gjør at reise og opphold kan bli litt billigere. Det kan igjen gi rom for litt ekstra kos på selve feriemålet.

Redaksjonen i flysmart24.no har satt sammen en del råd som vi mener er relevante for de fleste, både for de som ferierer hjemme i Norge men spesielt de som reiser til utlandet.

Før du drar 

Første råd – sjekk intranettet der du jobber. Mange bedrifter har avtaler for sine ansatte som også gjelder privat, og som mange aldri benytter seg av.  

Her kan det ligge avtaler både på hotell og leiebil som kan gi den en hyggelig overraskelse, enten du skal feriere innlands eller i utlandet. Hotellkjedene og leiebilselskapene er som regel internasjonale, og dekker de fleste land.  

Parkering 

Her kan du fort spare hundrelapper før reisen, når du bestiller på nett. På Oslo Lufthavn, for eksempel, koster det fra rundt 300 kr. kroner i uken, bestilt på nett og parkert på P6.

Har du allerede bestilt reisen og kjenner datoer, og avgangs- og ankomsttidene, er det ingen grunn til å vente. Endrer du planer, endrer du bare bestillingen.  

Flybilletten 

Bruk flere søkemotorer. Mange velger å kjøpe direktefly, som nesten uten unntak er dyrest, uten å sjekke alternativene. 

Test ut prisen på med en mellomlanding. En familie kan fort spare tusenvis av kroner ved å ta en kjapp mellomlanding i København, Frankfurt, Amsterdam eller London. Gjør i alle fall et søk med mellomlanding før billettene kjøpes.  

Sjekk også om charterselskapene Ving, Apollo og TUI har «bare flybillett»-tilbud til dit du skal.

Hotellet 

Vanskelig å spare penger her, ikke minst i høysesongene. Det kan imidlertid lønne seg å sende en epost direkte til hotellet først hvis man skal bo litt lenge.

Spør etter et tilbud, og det koster ingenting å selv foreslå for eksempel gratis frokost, det er ofte ikke inkludert i romprisen på hoteller i utlandet.

Er hotellet medlem av en internasjonal kjede, bør du melde deg (gratis) inn i kundeklubben deres, det gjør alltid bedre inntrykk ved innsjekk. Og så kan det spare deg for utgifter, det kan for eksempel gi gratis nettilgang på hotellet eller rabatter på annet forbruk.

Leiebil 

Har arbeidsgiver ingen rabattavtale, har du sikkert et kredittkort. Der ligger det garantert en rabattavtale. Slike avtaler gir rabatt på leie, og kan også for eksempel inkludere gratis sjåfør nummer to. Bare det innebærer hundrelapper spart.  

Et tips: Mange leiebilselskaper på typiske feriedestinasjoner har ikke kontor på flyplassen, og du må ta taxi eller buss ut fra flyplassen for å hente bilen. Sjekk på flyplassens hjemmeside hvilke selskaper som har utleiestasjon på selve flyplassen. 

OBS OBS: Leiebil-luringene 

Mange svarer i forfjamselsen «ja» når en pågående leiebilforhandler spør om du skal ha forsikring? Ofte en helt unødvendig og ofte betydelig tilleggskostnad, av og til mer enn selve billeien. 

Tips: Sjekk i god tid om familiens reiseforsikring også dekker egenandel på leiebilskader. Også mange kredittkort har denne forsikringen hvis du betaler med det.

Sørg også for å se over eventuelle skader på bilen før du tar den i bruk og etter at du har avsluttet leieforholdet. Melder leiebilfirmaet skade i etterkant kan det bli meget vanskelig å komme unna.

 Medlemsrabatter 

Den som er medlem av for eksempel Turistforeningen, Skiforeningen, OBOS eller andre klubber og organisasjoner har mange medlemsrabatter som kan bety penger spart. Sjekk på organisasjonenes hjemmesider under «medlemsfordeler». Også her er det leiebil- og hotellrabatter. Om du ikke finner noen tilbud til ferien, vil du garantert kunne bli overrasket over hvor mange gode sparemuligheter som fins her. 

Tips: Ta frem alle kortene du har og se om noen kan gi deg fordeler. 

Bonuspoeng på kistebunn?

Er du medlem i et flyselskaps bonusprogram, Euro Bonus hos SAS eller Norwegian Reward hos Norwegian? Da kan tiden være inne til å hente frem disse.

Flybillettene er høyt priset i sommersesongen, siden dette er tiden da flyselskapene henter inn mye av sitt årlige driftsresultat. Hos SAS kan du bruke bonuspoeng og hos Norwegian cashpoints for å delbetale flybilletten med.

Burde du sjekke én gang til?

Reiser du til de populære feriemålene langs Middelhavet, kan det være greit å ta en siste sjekk om ikke en chartertur likevel kan være mest praktisk og lønnsom.

Selv om prisene er høye på sommerferiene, gjør konkurransen mellom reisearrangørene at det kan finnes gode tilbud også her. Reisene har en kvalitet som er like god som de du setter sammen selv.

LES OGSÅ: Tar treningsøkt og massasje før de flyr
LES OGSÅ: Fortsetter å selge taxfree tross salgssvikt
LES OGSÅ: Gode nyheter for alle som skal på Europa-ferie i sommer