Stanser milliard-lureri på pengeuttak i utlandet

Minibankene i utlandet gir deg nesten uten unntak dårligst kurs når du velger å ta ut penger i norsk valuta. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Det skal bli slutt på at minibanker i utlandet skal lede kundene til den dårligste kursen når de tar ut kontanter. -Norske forbrukere blir lurt for en milliard kroner i året, mener Forbrukerrådet.

Den som har tatt ut penger i utenlandske minibanker får som regel spørsmålet om vedkommende vil bli belastet i landets egen valuta eller i norske kroner.

Det som da oppstår er at automaten viser beløpet man vil få i norske kroner, og mange velger dette alternativet. Den andre muligheten – landets egen valuta – blir ikke vist i form av det norske beløpet.

Det er en enkel grunn til det. Den norske kursen er som regel den dårligste, og slik tjener banken eller finansinstitusjonen som eier automaten, mest penger på uttaket.

Nå skal det bli slutt med dette lureriet, lover Forbrukerrådet.

EU har bestemt at alle minibanker og kortterminaler i løpet av tre år skal bli pliktige til å vise de reelle kostnadene ved de ulike valgene. Slik skal det bli slutt på å dytte forbrukerne mot det dårligste valget.

Jorge B Jensen.

– Vi har tidligere tatt til orde for et forbud mot valutaveksling som nesten alltid er ugunstig for forbrukerne. Selv om EU-kommisjonen går for en mykere tilnærming, vil dette trolig få slutt på praksisen med å lure kundene, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet i en pressemelding.

– Vekslingstjenesten du ofte blir møtt med i utlandet, er kun et fordyrende mellomledd. Den har ingen verdi, og betyr penger rett ut av vinduet for norske forbrukere.

Tidligere undersøkelser viser ifølge Forbrukerrådet at det dyreste alternativet i snitt tilsvarer et påslag på seks-sju prosent, nesten fire ganger så mye som betalingskortenes standardkurs.

– Tommelfingerregelen er alltid å betale i lokal valuta. Velger du å veksle til norsk valuta, er det så godt som uten unntak det dyreste alternativet, sier Jorge B. Jensen.

LES OGSÅ: Knuser myten om nordmenns taxfree-handel

– Du bør også som regel unngå å ta ut utenlandsk valuta i Norge. Seddelkursen er ofte dårligere, og minibankene legger også på et ekstra gebyr. Benytt heller minibanken når du kommer frem til Spania eller Hellas, sier Jensen.

Lik flysmart24.no på Facebook