Stort fall i reisesalget etter tropesommeren gir prisfest

Salget av reiser har falt kraftig som følge av den varme sommeren i Norge. Foto: TUI

Tropesommeren over store deler av Norge har ført til at salget av reiser har falt kraftig i høst. Resultat er at feriereiser nå selges til spottpris.

Etter flere år med vedvarende økt reiseaktivitet, kom smellen: Det ekstremt varme været gjennom flere måneder har gjort at mange har fått nok av reising.

Det generelle salget i høst og for vintersesongen har falt med 10 prosent i antall solgte reiser, viser ferske tall fra reisebyråkjeden Ticket Feriereiser.

For pakkereiser til Syden er fallet også stort, der har salget falt 8 prosent.

– Vi har ikke sett en slik tendens siden 2014, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket til flysmart24.no.

Ticket selger feriereiser fra samtlige ledende charter- og reisearrangører, cruiserederier samt fly- og hotellselskaper.

På søkemotorene ser man resultatet av den lavere temperaturen i salget:

Det er i gang en prisfest som gjør at feriereiser selges for under 300 kroner tur/retur for bare flybilletter til Middelhavet.

Man kan velge og vrake blant både land og reisemål for 1.500 – 2.000 for fly og hotell i en uke til langt ut i oktober. Det gjelder alle de populære landene som Spania, Hellas og Kroatia.

Andresen tror ikke det er folks bekymring for privatøkonomien med varsler om snarlige renteøkninger som ligger bak den dempede reisetterspørselen:

– Nei, vi anser dette som en effekt av sommeren. Mange har ikke mer ferie igjen, de brukte all ferien sin i sommer som følge av det fine været og må vente til neste år før de kan dra ut på tur igjen. Noen ble nok mette, mens andre vil ha mer, sier hun.

LES OGSÅ: Slik blir de nye SAS-flyene

Hun tror bestillingene vil ta seg opp utover på høsten, men innrømmer at utslagene av de varslede renteøkningene kan bli en ukjent faktor:

– Ja, hvordan det utvikler seg når effekten av varslede rentehopp kommer gjenstår å se. Vi tror bestillingene tar seg opp igjen når vi får mer normalt vær. Jeg tror ikke det er noen økonomisk bekymring som ligger bak nå, sier hun.

Andresen forteller at reisebransjen så den samme tendensen etter en flott sommer i 2014, også da falt etterspørselen etter reiser i tiden etterpå.

– Da gikk det også veldig tregt med bestillingene utover høsten. Så ble det en dårlig  sommer i 2015 og dermed skulle man «sikre seg» sol igjen. Så denne bransjen er ekstremt påvirket av været når det gjelder sol og bad reiser. Og været får vi som kjent ikke gjort noe med, sier hun.

Hos pakkereisearrangøren TUI har man også merket at det faktisk fins grenser for hvor mye nordmenn elsker sol og varme, for også salget av de typiske Syden-reisene har falt etter tropesommeren:

– Jeg kan bekrefte at vi ligger bak fjoråret hva gjelder vinter.  Vi har solgt noe færre reiser per i dag enn på samme tid i fjor. Hva det skyldes er vanskelig å si, men det er godt mulig den flotte sommeren har gjort at man avventer litt.  Samtidig ser vi at høstferiesalget går så det suser, sier informasjonssjef Nora Aspengren i TUI.