Norwegian: Kor e alle helter hen?

Et knippe Norwegian-fly uten halehelt på Gardermoen. Foto: Knut-Erik Mikalsen

En rekke av Norwegians fly er satt inn i trafikk uten å være helt ferdig dekorert. De mangler de karakteristiske haleheltene. Selskapet sier det ikke har oversikt over hvor mange fly som nå er uten haleportrett.

Helt siden Norwegian ble etablert som lavprisselskap i 2002 har selskapets fly hatt en enkel og lett gjenkjennelig dekor:

Rød snute, hvit flykropp og portrettet av en kjent historisk person på halefinnen. Heltene er valgt fordi selskapet mener dette også er symbolsk for egen virksomhet:

Heltene har utfordret samfunnsnormer og inspirert andre, slik Norwegian gjorde med SAS-monopolet, mente selskapet selv om valget. Et klart vilkår for å få portrettet på flyet er at det dreier seg om en avdød person.

Men det har ikke lykkes Norwegian å oppdatere sin heltebase. Det er ikke noe særsyn å observere Norwegians fly med helt hvit halefinne, uten helteportrett.

Bildet til denne saken ble tatt på Oslo Lufthavn for noen dager siden, og som det går frem av fotoet var fire av fem Norwegian-fly uten helteportrett.

Hos Norwegian vedgår man at det er en del fly i trafikk som selskapet ikke har rukket å dekorere ferdig før de er satt inn i rutefart:

– Vi må løpende bytte eksisterende helteportretter som har blitt slitte på flyene våre. Dessuten får vi stadig inn nye fly i flåten som ennå ikke har fått en halehelt. Det er forklaringen på at man av og til kan se Norwegian-fly med hvite halefinner, opplyser presseansvarlig Andreas Hjørnholm til flysmart24.no.

Hjørnholm sier at flyene blir levert fra Boeing-fabrikken i USA uten halehelt-portrett montert på:

– Vi setter selv heltene på og gjør det hurtigst mulig, når det ellers passer med, at de er på plass i hangaren i Oslo, opplyser Hjørnholm.

Han kan ikke si hvor mange fly det er som mangler halehelt «fordi dette tallet endrer seg hele tiden.»

Han kan imidlertid forsikre at det ikke er mangel på egnede helte-kandidater som gjør at noen fly mangler portrett:

– Der er svært mange betydningsfulle mennesker som har spilt viktige roller i deres tid, og som fortjener å bli avbildet som helt på Norwegians halefinner. Vi får gode reaksjoner fra våre kunder på at vi på denne måten hyller mennesker som har hatt en særlig stor betydning, sier Hjørnholm.

Vilkåret for å bruke portretter på halene er at det dreier seg om avdøde personer.