Disse flyselskapene topper versting-listen i Europa

Listen over de verste flyselskapene i Europa inneholder en del mindre overraskelser. Foto: Ryanair

Europas største flyselskap er også det selskapet som reisende mener er mest plaget av fyll og bråk blant passasjerene. Selskapet selv mener at årsaken ligger hos flyplassene.

Det er i en stor undersøkelse, gjennomført at den britiske forbrukerorganisasjonen Which? Travel, at rangeringen er gjort. Den plasserer Ryanair på topp på versting-listen i Europa.

Organisasjonen har spurt 7 800 reisende om hvilke selskaper de har opplevd bråk og uro på, og av disse har en andel på 17 prosent svart at de har opplevd problemer med andre passasjerer om bord på Ryanairs fly. Det gjelder roping og skriking, fyll og andre forstyrrelser.

Men de øvrige selskapene ligger ikke langt bak «verstingen Ryanair»:

Thomas Cook Airlines, som i Norge er kjent for å være pakkereiseselskapet Vings flyselskap, kommer på plass nummer to med 15 prosent.

Et annet charterselskap, TUI, følger deretter med 13 prosent.

Ryanairs argeste konkurrent, EasyJet, er nummer fire med 13 prosent.

Også Norwegian, som etter hvert har bygd opp en betydelig aktivitet i England, er på listen. Men heldigvis for Kjos & Co er selskapet nede på plass 10 av 10 mulige. 5 prosent av de spurte svarte at de hadde opplevd problemer forårsaket av rus om bord hos det norskeide selskapet.

Overfor flysmart24.no sier markedssjefen for Norden og Baltikum i Ryanair, danske Chris Lundshøj, at problemene etter hans mening ikke nødvendigvis er på flyene.

Han mener problemet oppstår ved at folk drikker på flyplassene før de går om bord:

– Vi oppfordrer derfor til betydelige endringer ved å forby salg av alkohol på flyplassene før klokken 10 på dagen og innføre en grense på to drinker per passasjer. Det er etter vår mening nødvendig å innføre disse reglene for å bekjempe overdreven fyll og de problemene som det skaper på flyvingene etterpå, sier han.

Redaktøren for Which? Travel, Rory Boland, er kritisk til ordningen blant flyselskapene at de ansatte får provisjon av bl.a. alkoholsalget om bord. Han sier til eget nettsted at flyselskapene må ta mer ansvar for å hindre at passasjerene får for mye å drikke under flyturene.

Her er listen i sin helhet, laget av britiske Which?. Prosentsatsen viser hvor mange av de spurte som har opplevd bråk hos de ulike flyselskapene.

Ryanair – 17 pst, Thomas Cook – 15 pst, TUI – 14 pst, EasyJet – 13 pst, Jet2 – 11 pst, Emirates – 8 pst, Virgin – 8 pst, British Airways – 7 pst, Flybe – 5 pst og Norwegian – 5 pst.