Advarer mot å klistre Norge-merker på kofferten

Eksperten på reiseforsikring, Europeiske, advarer mot å utstyre bagasjen med for mye informasjon. Foto: Knut-Erik Mikalsen

Mange flyreisende utstyrer bager og kofferter med spesielle kjennetegn for at de skal være enklere å finne igjen ved bagasjebåndet. Det er imidlertid én merking forsikringsselskapene advarer sterkt mot.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring har stor forståelse for at mange påfører bagasjen sin lett gjenkjennelige merker.

Han har dog en klar advarsel: – Du bør ikke dekorere kofferten som en reklameplakat for Norge, sier han til flysmart24.no.

Forklaringen på denne spesielle advarselen er at en slik merking kan virke som et trekkplaster på tyver som opererer på lufthavnene rundt om i verden. De er hele tiden på jakt etter ofre som har den antatt mest verdifulle bagasjen, mener han.

Sigmund Clementz. Foto: If

– I enkelte byer og områder kan dette gjøre deg attraktiv for lommetyver og vinningskriminelle som kan se sitt snitt til å stjele bagasjen din mens du for eksempel venter på en drosje. At Norge er et av verdens mest velstående land er godt kjent hos kriminelle miljøer som retter seg mot turister, sier Clementz.

Ifølge Clementz kan det dessuten by på heft og plage i en stresset ankomst-situasjon hvis det er for tydelig at man kommer fra relativt velstående Norge.

– Enkelte steder er nordeuropeere utsatt for pågående selgere av alt fra falske klokker til timeshare-leiligheter. Dette er verdt å tenke over, mener han.

Han anbefaler reisende om å velge seg kjennetegn som er ikke er for avslørende:

– Det kan være lurt å lage noen nøytrale merker på bagasjen med for eksempel farget tape og sløyfer, slik at den er lett å identifisere for deg på bagasjebåndet på flyplassen. En rød sløyfe her og en gul tapebit der, gjør også risikoen mindre for at noen ved en feiltakelse skal ta din koffert fordi de har akkurat samme modell og farge som deg, mener han.

Han advarer derimot mot råd som verserer på nettet om at man aldri skal skrive hjemmeadressen på merkelappen på koffertene. Slike personlige opplysninger, mener mange, vil gjøre det enket for tyver å skaffe seg opplysninger om hjemsted for deretter å eksempelvis kunne tipse andre om mulig åsted for innbrudd.

– Vi i Europeiske Reiseforsikring kjenner ikke til tilfeller hvor kriminelle har utnyttet bagasjemerking for å gjøre innbrudd mens du er borte. Så sofistikerte er ikke innbruddstyver at de har nettverk i andre land som leser av bagasjemerking for å slå fast at du skal slappe av to uker på Kanariøyene, sier Clementz.

Det er også en myte, mener han, at det skjer innbrudd i hjemmene til folk som forteller på sosiale medier at de nå er på ferie:

– Nei, vi har heller ikke hatt tilfeller hvor det har vært mistanke om at tyver har hentet informasjon fra sosiale medier om at folk er på ferie. Sosiale medier er det nye postkortet. Bruk hodet, og kanskje unngå å ha åpen profil, så kan du trygt ta bilder av både tær med sand og fargerike paraplydrinker, råder Clementz.

Innen luftfarten er det sjelden bagasje ikke kommer til rette igjen, som regel er det snakk om at bagasjen er mer eller mindre forsinket – eller ved en feiltakelse er blitt sendt til feil destinasjon.

– Selv om internasjonal luftfart har egne merkesystemer, er det alltid lurt å bruke én eller to egne bagasjelapper på kofferten hvor du skriver navn, hjemmeadresse og telefonnummer med Norges landsprefiks +47 foran. Det gir en ekstra sikkerhet, for det kan skje for eksempel ombytting i et resepsjonsområde eller på en hektisk bussterminal. Da er det enkelt å komme i kontakt med deg, mener Clementz som gir dette rådet som kan gjøre det ekstra lett å finne tilbake til deg som eier:

– De to-tre ekstra strekkodene som følger med på bagasjelappen – luggage tag – du får ved innsjekking, bør du klistre forskjellige steder på kofferten som tilleggsmerking, sier han.

Lik flysmart24.no på Facebook