En av nordmenns Syden-favoritter vil innføre turistskatt

Tyrkia ønsker å innføre turistskatt, og den blir høyest på de beste hotellene. Foto: Apollo

Stadig flere populære feriemål i Middelhavet innfører turistskatt. Nå planlegges det en slik skatt i et av landene som er mest populære å reise til for norske Syden-turister. – Uheldig tidspunkt, mener norsk reisegigant.

De som har valgt Tyrkia som reisemål fordi de slipper turistskatt, kan få seg en overraskelse til våren. Landet forbereder nå å innføre en skatt som for en familie på fire kan bety opptil 1 600 kroner ekstra for en uke.

Tyrkisk presse skriver at regjeringen i Ankara jobber med å innføre en slik skatt.

Vedkommende sier imidlertid at det er viktig å merke seg at turistskatten ikke er vedtatt ennå. Det er fortsatt et forslag.

Forslaget om turistskatt ligner mye på det vi allerede kjenner fra Spania, og som har møtt heftig kritikk der. Både fra hotellnæringen og mange gjester.

Det spesielle med Tyrkia er at hotellstandarden stort sett består av fire- og femstjerners hoteller. Det er akkurat disse hotellene som vil få den høyeste skatten.

Forslaget innebærer at de som bor på 5-stjerners hotell skal betale 29 norske kroner per natt per person.

De som bor på 4-stjerners skal betale 19 kroner per natt per person.

Alle over 12 år skal måtte betale turistskatt, ifølge forslaget. For de som bor på 3-stjerners hoteller vil skatten bli på 14 kroner, og 2-stjerners blir 8 kroner.

Sannsynligvis vil ordningen bli praktisert som i Spania, at gjestene betaler skatte direkte når de sjekker ut av sine hoteller. En skatt vil trolig bli innført fra april.

Med disse satsene legger Tyrkia seg under nivået for turistskatt hos en av de heftigste feriekonkurrentene, Mallorca. Der er skatten i dag fire euro, eller rundt 40 norske kroner, for 5-stjerners hoteller i perioden mai – oktober. Skatten har kommet i tillegg til et generelt kraftig økt prisnivå.

Dette i motsetning til Tyrkia, som har profitert kraftig på de økte spanske prisene. Turismen til Tyrkia har økt de senere årene etter å ha lidd kraftig etter mange terroraksjoner og politisk uro. Når landet er på vei til å vinne tilbake de tapte turistene, kommer turistskatten.

Informasjonssjef i Ving, Siri Røhr Staff, sier til flysmart24.no at tidspunktet skatten ser ut til å komme, ikke er helt heldig.

– Når det er sagt, har ikke vi sett noen tendens til at turistskatter har fått gjester til å velge bort reisemål, så forhåpentlig vis vil det ikke ha så mye å si, sier hun.

For Mallorca og andre spanske feriemål er Tyrkias planer gode nyheter. Europas mest populære ferieøy har merket at prisfølsomme turister har uteblitt de siste par årene.

Grunnen har vært en dobling av turistskatten. Selv om turistnæringen har protestert heftig mot skatten, har den kommet for å bli.

Mange Syden-reisende har derfor droppet den spanske ferieøya på grunn av de økte prisene. I tillegg til den kraftige økningen av turistskatten, har hoteller og restauranter satt opp prisene kraftig.