Her kan du bo i et fly når du er på ute reise

Jumbo Stay Hostel ved Arlanda-flyplassen er et av de få flyhotell i Europa. Foto: Jumbo Stay Hostel

Dette er tilbudet til de som rett og slett ikke kan få nok av fly. Her er det mulig å overnatte inne i en Boeing 747 Jumbojet. Og ikke nok med det – enkelte rom gir dessuten orkesterplass med utsikt over livet på den travle Arlanda-flyplassen i Stockholm.

Jumbo Stay Hostel, som flyhotellet heter, er det eneste av sitt slag i Skandinavia og et av de svært få i hele Europa. I år feirer det 10 år.

Spesielt hotell

Den store forskjellen på Jumbo og et hvilket som helst annet hotell er at dette rett og slett er en utrangert utgave av det som tidligere var verdens største passasjerfly. Den enorme flykroppen er innredet med 33 rom, og drives som om du skulle være om bord på et ordinært passasjerfly i ordinær drift.

– Vi har mange nordiske gjester her. Det er naturligvis flest svensker, men en god del nordmenn, dansker og finner, forteller Sebastian Sandler. Han jobber med markedsføring av det i nordisk sammenheng unike hotellet.

Mannen bak prosjektet, Oscar Diös, sier at hotellet regner seg selv som et lavpristilbud:

Landemerke

– Absolutt. Dette er et lavprishotell som Arlanda trengte, men som også har blitt et landemerke for Arlanda og en helt annerledes opplevelse for gjestene, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Et av de mest populære rommene på Jumbo Hostel er «suiten» som en gang var flyets cockpit. Foto: Knut:Erik Mikalsen

Hotellet kom i stand etter at Diös fant ut at den gamle Boeing 747-200 Jumbojeten var til salgs på Arlanda.

– Etter som jeg var på utkikk etter lokale for hotell i nærheten av flyplassen, nølte jeg ikke et sekund da sjansen dukket opp, forteller han.

Det har han ikke angret på. I dag er flyet et populært overnattingsalternativ, spesielt for de som er lei av å bo på de vanlige kjedehotellene som mange er så like at man knapt ser forskjell på dem.

Spennende for mange

– Flyet ble bygget i 1976 og har fått en helt ny innredning. Vi kan tilby gjestene er helt annerledes overnattings-mulighet. Det er spennende så vel for flyentusiaster som barnefamilier og forretningsfolk, sier Diös.

Sebastian Sandler forteller at det mest populære rommet er cockpiten der en del av utstyret fra det opprinnelige flyet står tilbake. Der kan man ligge og se ut over flyplassen. Et perfekt valg for de som er mer enn vanlig interessert i fly, eller som bare har lyst til å ha orkesterplass til livet på flyplassen for en stund.

I tillegg til rommene i selve flykroppen er det også bygd egne rom inne i motorene, og også disse alternativene er ettertraktet blant gjestene.

Frokost på flybrett

Hotellet, som ligger bare noen minutter unna Arlanda flyplass og tilgjengelig med gratis buss, har åpen også for servering av mat. Mange av rommene er beregnet på fire personer, og derfor søker mange familier seg det.

Det fins enkeltrom og dobbeltrom, og egne rom hvis en gruppe består av bare kvinner, og likeledes for menn.

Og frokosten, som er inkludert i de fleste prisene? Den kommer selvsagt på et flybrett, akkurat som det gjør om bord på et ordinært fly.

Rom med utsikt

Spesielt dyrt er det heller ikke. Prisene varierer etter sesong og etterspørsel. Et standardrom med to senger koster 1 200 svenske kroner natten.

Den mest eksklusive overnattingen i cockpit koster 1 850 kroner, mens man kan få beste pris ved å bo fire sammen og da koster det 450 kroner per person.

– Jumbo Hotel er ikke bare et overnattingssted. Det er også mål for dagsturister som kommer hit for å spise og se på dette spesielle hotellet, sier Diös.

Han har en ambisjon og det er å bygge flere flyhotell rundt om på flyplasser i Europa.